Divendres, 29/9/2017
1811 lectures

Torà: Tres ermites

Avui us proposem una sortida pels entorns de Torà (Segarra), per Sant Donat, Figuerola, Sant Pere de Figuerola, Sant Miquel de Torà, riera de Llanera, horts i pont de les Marites. Aparquem al modern centre esportiu de Torà i pel camí que mena a la pallissa del Carulla comença un corriol pedregós, molt costerut, amb giragonses, que se’ns fa llarg, però axó sí amb molt bones panoràmiques sobre Torà en un dia esplèndid. Ascendeix al Tossal i Serra de Sant Donat (a 670 m), on trobem la primera de les ermites que dóna nom a la serra i que és una senzilla esglesiola solitària (dels segles 18 i 19) abocada sobre Torà. Primera aturada per treure’ns la roba que ja fa nosa.

Tot carenejant per la serra de Sant Donat, trobem la masia-castell de Figuerola,  aixecada sobre un bon rocam que li fa de fonament. La datació aproximada situa el mas al segle XVIII o XIX encara que a l'edat mitjana aquest indret ja era habitat i és documentat l'any 986. Destacar que a la façana est, hi ha uns murs amb la part superior en forma d'una torre amb merlets. L’església de Sant Pere de Figuerola està situada a pocs metres de Figuerola, a l'antic terme de Llanera i està documentada des de l'any 1025 tot i que l'actual edifici es pot datar en una època una mica més tardana, cap a la fi del segle XI o començament del XII. És un edifici de nau única, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. L'any 1884 es va restaurar la porta i part de la façana sud i de l'absis, que devia estar esfondrat. A l'exterior de l'església, al costat de la porta, hi ha una pica baptismal d'immersió, de datació incerta. A l'extrem esquerre de la façana sud, hi ha un contrafort. És accessible lliurament, perquè la porta està oberta, sense cap pany ni forrellat. Hi fem la parada per esmorzar i fer la foto de família.

Ara baixem fort fins a creuar el Barranc de Figuerola i pujar a Sant Miquel de Fontanet, que és l'església parroquial de Fontanet, antiga entitat de població del municipi de Torà. És un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català. S'aixeca isolada dalt d'un turó, a la confluència del barranc de Figuerola amb la riera de Llanera. És una construcció d'una sola nau de planta rectangular d'estil romànic, amb volta de canó i un absis decorat exteriorment amb un fris d’arcuacions cegues i lesenes. El seu tipus arquitectònic respon a les formes llombardes de finals del segle XI i principis del XII. El mur de ponent és coronat per un campanar de cadireta, no romànic, de doble finestral. L'accés es troba a l'oest i ve donat per una entrada amb arc rebaixat precedida per un petit patí o acollidor porxo amb bancs de pedra que es troba cobert per una coberta de doble vessant. Al nord-est hi ha el cementiri.

De retorn a Torà travessem a gual el riu de Llanera que porta un bonic cabdal i un corriol que va resseguint tots els horts ens porta l’entrada de Torà per l’antic Pont de les Marites, de mig punt, un de principal i l’altre secundari, que fou construït el 1724 per salvar el pas d’una riba a l’altra de la riera de Llanera. És tot de pedra i presenta dos desnivells amb un punt màxim al centre del mateix pont i que s'ha de transitar a peu a causa de les seves estretes dimensions de pas. 

Distància recorreguda: 10 km.

Desnivell: de 240 m

Temps net de camí: 3 hores

 

Text: Joan Mollà
Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

 

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.