Dilluns, 6/9/2021
3749 lectures

Cal Badia: una oportunitat perduda?

El juliol de 2014, l'Ajuntament d'Igualada va presentar el projecte de Cal Badia per dotar la ciutat d'un equipament cogestionat pel jovent mitjançant la reforma d'un espai de propietat municipal en desús. El Joan Requesens era el regidor de Joventut i creia fermament en el projecte de convertir Cal Badia en un espai de creació artística, cultural i associativa. El procés participatiu per definir el model de gestió de Cal Badia va arrencar amb força participació, agrupant joves de diversos orígens i edats, membres d'entitats i d'altres que no hi participaven, però amb l'objectiu comú de donar vida a un espai pel jovent. Malgrat les hores dedicades i la il·lusió en el procés participatiu, han passat set anys de la presentació de Cal Badia i l'espai, finalment, entrarà en funcionament pròximament.

Un projecte sense lideratge polític

El projecte, que continua sent necessari, avança massa lent i ha topat amb dos problemes: la manca d'estabilitat de la regidoria i la manca de voluntat política. La regidoria ha estat encapçalada per quatre persones en sis anys: Patrícia Illa -entre 2015 i 2018-, Carme Riera -entre 2018 i 2019-, per Marisa Vila -entre 2019 i 2020-, i Carlota Carner -a partir del 2020-. Uns relleus en la regidoria que han demorat el projecte i que demostren que pel govern Castells les polítiques de joventut no són una prioritat.

La reforma de Cal Badia ha tingut un cost econòmic de 397.943,37 euros entre 2014 i 2021, una inversió que ha servit per a la reparació de la coberta, l'arranjament de la façana, l'adequació dels espais comuns, la instal·lació d'un ascensor i les obres per garantir l'accessibilitat, entre d'altres. El projecte requeria realitzar la reforma de l'edifici, però la manca de voluntat política ha demorat la reforma massa anys. Pel govern Castells, un cop desallotjat l'Espai pels Somnis, Cal Badia ha deixat de tenir utilitat política. I més si ho comparem amb l'arranjament de l'Adoberia Bella que es va fer el 2015, la reforma es va fer en dos anys i amb una inversió de 900.000 euros. Queda clar quines són les prioritats del govern actual.

Un espai per a joves i entitats

És evident que a Igualada hi falten espais per les entitats i sobretot pel jovent. On puguin trobar-se, debatre, crear, generar idees i propostes. I per fer possible això, l'Ajuntament ha de fomentar espais on el jovent pugui desenvolupar els seus projectes amb llibertat i sense la tutela que imposen sovint les activitats habituals. Moltes iniciatives d'èxit d'arreu han nascut des d'aquests espais. A tall d'exemple, cal recordar que l'inici de "La Collanada" es remunta en el marc del Consell Municipal de Joves, l'any 2003, quan aquell òrgan tenia una alta participació de joves. Els vetos imposats per l'alcalde Jordi Aymamí van provocar la indignació d'aquell jovent que acabà organitzant-se i tirant endavant La Collanada. Ep! I de llavors ençà, l'òrgan quedà tocat de mort per la falta de credibilitat.

Justament, el procés participatiu de Cal Badia, dinamitzat per les cooperatives LaCol i LaHidra, va mobilitzar un centenar de persones, però la seva feina fou en va. L'Ajuntament deu una disculpa a tots aquells que hi van participar i que van dedicar hores personals a un projecte que ha acabat, de moment, en un calaix. És absolutament inconcebible que l'Administració actuï d'aquesta manera. Demostra una falta de respecte al jovent i a la ciutat i allunya encara més la ciutadania de les institucions. És una mala praxi que deixa tocats de mort futurs projectes participatius.

Per què pot servir Cal Badia?

A Igualada hi ha moltes entitats que continuen tenint problemes d'espais, perquè els han fet fora dels espais on estaven o, simplement, perquè mai han tingut espais on trobar-se. A Igualada hi ha moltes creadores joves que necessiten espais on poden desenvolupar els seus projectes artístics. A Igualada hi ha molt jovent amb inquietuds, que voldrien gaudir d'un espai amb una programació estable: de xerrades formatives, d'activitats culturals, de debats polítics...

Però passen els anys i l'Ajuntament continua sense voluntat de crear espais reals de participació del jovent. Malgrat les traves, però, és encoratjador veure com continuen sorgint iniciatives. La ciutat que volem ha de fomentar i crear espais de participació. Volem una ciutat viva, on la cultura i l'oci creixi des de baix. On tothom pugui sentir-se'n part. Tenim un jovent que té ganes de transformar la ciutat. Tenim un jovent que té la capacitat d'autogestionar espais i projectes. I això és el que Cal Badia hauria d'acollir.

Joan Requesens i Pau Ortínez

 

1 Comentaris

E

Eduard Ruiz

Igualada

6 de setembre 2021.09:38h

Respondre

Malgrat que, per l’edat, estic molt lluny del col.lectiu dels “joves”, em sumo a la reivindicació (i denúncia publica d’estancament del projecte, de l’any 2014 !!) de convertir... Llegir més Cal Badia en un espai de creació artística, cultural i associativa, signada per Joan Requesens i Pau Ortínez.

Una iniciativa del tot necessària en un temps en que abunden les crítiques per la manca de motivaciói participació de part del jovent, dels “botellons”, enfrontaments amb la policia, etc. etc.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.