Teràpia de confinament: Bastonets de pollastre amb arròs verd vietnamita

Avui us proposo una recepta molt diferent i sí, ja ho sé, em contradic amb un dels meus lemes: consumir productes de proximitat. Però, qui no té productes d'altres racons del món a casa. Si t'agrada cuinar, sents atracció per productes d'arreu, i els catalans som uns experts en integrar-los al nostre receptari.

Se sap, gràcies a documents de l'època, que als mercats de Barcelona d'abans de la fatídica Guerra de Successió, s'hi podien trobar productes tan exòtics com cardamom, anís estrellat o gingebre, entre altres. Productes que sembla que els hàgim descobert amb la moda de la cuina asiàtica d'aquests últims quinze anys.

Quan vaig a Barcelona sempre miro de fer un volt pel barri del Born, ja abans que estigués de moda. A part de l'atractiu que m'ha produït sempre, arran dels fets històrics que ha patit, és un barri on encara es poden trobar comerços de productes alimentaris emblemàtics, com Casa Gispert o Casa Perris. Precisament, va ser en aquest últim on, fa uns mesos, vaig descobrir l'arròs verd vietnamita. No sé pas si es pot trobar en algun comerç de la Conca d'Òdena.

Aquest tipus d'arròs es cull abans que maduri i després es premsa, d'aquí que tingui una textura aixafada i un color verd molt atractiu.

Per això, és un arròs molt glutinós. Aquest fet i la textura que té el fan ideal per fer arrebossats o per fregir-lo en solitari com acompanyament.

No ha sigut fins aquest cap de setmana passat que m'he decidit a utilitzar-lo i com que no en tenia massa, també vaig arreglar un altre arrebossat barrejant pa ratllat i arròs inflat ecològic que tenia per casa. Les dues opcions van quedar molt bones o sigui que m'he decidit a deixar-vos la recepta.

Ingredients per quatre persones:
3 pits de pollastre tallats a bastonets
½ got de llet
100 gr. de farina
2 ous batuts
200 gr. d'arròs verd vietnamita
100 gr. de pa ratllat
75 gr. d'arròs inflat ecològic
½ litre d'oli de gira-sol
Sal i pebre
En cas que no tingueu l'arròs verd dobleu el pa ratllat i l'arròs inflat.

Agafeu els bastonets de pollastre, poseu-los dins un bol i barregeu-los amb la llet. Tingueu-los macerant durant mitja hora, més o menys. L'àcid làctic de la llet entendrirà el pit de pollastre. Aniria molt bé afegir a la maceració una mica de gingebre ratllat. Acabaria d'arrodonir aquest toc asiàtic. Jo hi vaig caure ja tard, però no us deixaré sense aquesta recomanació.

Passada la mitja hora, escorreu el pollastre i eixugueu-lo bé amb paper absorbent. Salpebreu-lo i ja el tindreu a punt per arrebossar-lo.

Tingueu a punt la farina en un plat o safata, els ous batuts en un bol, en una altra plata l'arròs verd i, en una altra, la barreja de pa ratllat i arròs inflat.

 

No enfarineu de cop tot el pollastre, us acabarà quedant humit. És millor anar-ho fent a mesura que aneu arrebossant.

Enfarineu una part del pollastre, espolseu-ne la farina sobrera i el passeu per l'ou batut. Quan estigui ben impregnat d'ou el traieu i el deixeu escórrer una mica.

Aneu passant els trossos de pollastre per l'arròs verd, procurant aixafar-lo lleugerament perquè s'agafi bé l'arròs i quedi ben arrebossat. Espolseu-lo delicadament perquè caiguin els flocs d'arròs que no s'hagin agafat i deixeu-lo en una safata.

Fareu exactament el mateix procés amb l'altra meitat de pollastre, però un cop impregnat d'ou l'arrebossareu amb la barreja de pa ratllat i arròs inflat ecològic.
Anem pel fregit. Si no teniu fregidora necessitareu un recipient ample i fondo on i càpiga l'oli i no hi hagi perill que es bolqui i us caigui l'oli a sobre. A mi, fer-ho en una paella no m'agrada.

Els fregits s'han de fer amb oli abundant i fregint poca quantitat de producte, així assegurem que l'oli no perdi temperatura i que tinguem un arrebossat cruixent. Oblideu-vos doncs de fregir en una paella amb mig dit d'oli. És un dels grans errors que es fan a moltes llars.

Poseu l'oli al foc en un recipient alt. El foc que vagi a mitja potència, no cal córrer si no encara cremarem l'oli abans de començar. Quan sigui prou calent, però no fumegi, poseu-hi amb compte, vigilant de no esquitxar, 4 o 5 trossos de pollastre (començareu pels d'arròs verd). Deixeu que vagin fregint i, al cap de pocs minuts, quan l'arròs s'hagi inflat, com si fos una cotna, tombeu-los amb l'ajuda d'una aranya o unes pinces, i deixeu que es coguin per l'altre costat. Quan les vores de l'arròs es comencin a daurar ja podreu treure el pollastre de l'oli. Passeu-lo per paper absorbent un instant i deixeu-lo en una safata o plat. Aquest pas també és molt important. Si els fregits estan massa temps sobre el paper absorbent, acaben perdent aquest punt cruixent que és tant característic i que ens agrada tant a tothom.

Anirem fent el mateix procediment amb tot el pollastre. Un cop sigui tot cuit a menjar ràpid, que fred perd la gràcia.

A casa el vam acompanyar amb arròs saltat amb espàrrecs verds i la salsa barbacoa "Manduka"casolana. Trobareu la recepta de la salsa a l'article del dijous 2 d'abril.

Salut i visca la teca!

1 Comentaris

L

Laia

Igualada

26 de maig 2020.11:13h

Respondre

Quina bona pinta!!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.