Divendres, 3/8/2018
988 lectures

Alegria, que és Festa Major!

Ja hi tornem a ser, ja ha passat un any i hem tornat de vacances. Estem a punt de tornar a treballar o alguns ja treballen. Però ens falta cremar l’última traca (i no és pas curta). Ha arribat la Festa Major! I amb ella viurem el carrer com no l’hem viscut durant tot l’estiu, calor, gresca, cercaviles, terrasses, vermuts, concerts i àpats. Sobretot àpats, a casa d’amics, familiars, el dissabte a la Rambla i el típic dinar de diumenge de Festa Major, després dels castells.

No ens n’adonarem, però les bones intencions que tenim de vigilar més amb els àpats i la beguda durant la festa ens les haurem carregat abans de dijous. O sigui que siguem realistes i gaudim-la i ja farem dieta i esport al setembre. L’altra opció és que us apunteu a alguna de les colles o balls populars, segurament sereu benvinguts i entre assajos, cercaviles, castells o correfocs suareu i fareu exercici i d’aquesta manera cremareu els excessos i, alhora, participareu activament de la festa.

Però tornem al tema que ens interessa, els àpats. És Festa Major, o sigui que hem de gaudir cuinant per als amics i família però no ens podem enredar gaire perquè encara ens perdrem massa coses. A més, tenim molts números que quan arribi el cap de setmana ja anem una mica cansats, amb falta de son i, potser,un pel ressacosos.

Us recomano només preparar aperitiu, un sol plat i postres. No cal carregar massa l’estómac que sinó anirem molt farts per tot arreu.  I si sou dels que voleu fer dos plats perquè us fa por quedar curts, us aconsello que el primer plat sigui meló o pinya amb pernil (fresc, lleuger i ràpid) o alguna cosa semblant com les sopes fredes de què us vaig parlar i que podeu tenir fetes a la nevera.

El gran plat de l’àpat us recomano que sigui un rostit. Els seus punts a favor són:  és un plat contundent i no molt difícil de fer (quedareu bé), el podeu fer uns dies abans (els rostits sempre milloren si reposen com a mínim un dia a la nevera) i a més és fàcil d’escalfar al forn mentre preneu un vermut tot fent l’aperitiu. Procureu de tenir pa per sucar, segur que us en demanen, perquè la salsa que queda al plat és tant o més bona que el rostit en si.

Posats a fer un rostit jo crec que n’hi ha un d’escaient, Pollastre amb botifarra o també anomenat, Pollastre de Festa Major.

Mireu de comprar un pollastre gros, de corral, d’aquells que només amb la cuixa en tens prou que l’àpat s’ho val, un parell de botifarres amb  pebre, dues cebes, una cabeça d’alls, un tomàquet madur, llorer, farigola (o les herbes aromàtiques que us hi agradin més), un tros de canó de canyella, sal pebre i una llossada de brou (o un cullerot de brou que vol dir el mateix).

Agafarem una cassola de terrissa, si no en teniu, una de ferro. La posem al foc amb un bon raig d’oli i si voleu, hi podeu posar menys oli a canvi de llard (tampoc cal el foc molt fort, no tingueu pressa que encara ho cremarem tot). Poseu a rossejar el pollastre tallat a quarts (o a octaus si és molt gros) salat i empebrat, i les botifarres (jo sóc dels que penso que no s’han de punxar, així queden més meloses). Un cop ros afegiu-hi les cebes pelades i tallades a daus grossos, la cabeça d’alls partida per la meitat, el tomàquet tallat a quarts, les herbes i el tros de canó de canyella. Un cop hagi cuit tot junt una mica afegiu la llossada de brou, ho tapeu, abaixeu el foc si cal i deixeu que vagi coent fent la xup-xup durant mitja hora més o menys.

Abans de servir trossegeu les botifarres i us recordo que fet del dia abans és molt més bo.

Si heu anat de vacances al Pirineu i heu collit ja alguns bolets  els hi podeu afegir (també els podeu comprar, clar). Quan comenceu a rostir el pollastre també hi podeu posar trossos de cansalada més o menys grossos, o al final de la cocció rodelles de botifarra negra (si ho feu abans es desfaran i el rostit quedarà lleig a la vista). Abans d’afegir el brou també hi podeu tirar una copeta de brandi o vi ranci i ho deixeu reduir.

Ja ho veieu, és un rostit senzill i gustós, segur que quedareu bé. Jo, l’acompanyaria amb una amanida molt bàsica, enciam, ceba tendra, pastanaga, un bon tomàquet i quatre olives. Feu una vinagreta simple o amb mostassa. Us donarà el punt refrescat i sobretot, us netejarà el paladar.  I les postres, les que vulgueu o les que us portin els convidats, això sí mullades amb un bon cava per tirar avall.

Salut i visca la teca !

 

 

 

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.