//Plugins sense CDN ?>
Moltes vegades els cuiners donem per fet que hi ha bases que les ha de saber fer tothom, però no és així. Suposo que passa amb totes les professions. Cadascú està tan avesat a fer segons quines coses dins el seu ram, que donem per fet que tothom ho sap o que no en té dubtes.
Avui us explicaré com faig el brou del dia, a casa. Als que ja en feu tot sovint, no us explicaré res de nou, però totes aquelles persones que tireu de brous elaborats per la indústria alimentària, ara teniu prou temps per posar-vos-hi. A més, d'aquí en podrem treure un grapat de receptes d'aprofitament. A més, com que sembla que l'hivern s'allarga, un bol de sopa encara ve molt de gust. Només us caldran recipients i espai al congelador.
Us dono la recepta del brou que faig a casa.
A part d'una olla d'uns 15 litres, ens farà falta:
1 carcassa de pollastre
1 cuixa de gallina
4 ales de pollastre o 2 trossos d'ala de gall d'indi
2 pedrers, 2 potes i 1 coll de pollastre
2 talls d'espinada de porc
1 peu de porc partit
200 gr. de botifarra o 1 pilota d'un pes semblant, o les dues coses
1 os de pernil normal i 1 de salat
1 os de vedella
1 tros de vedella magre (garró o filet de pobre)
2 porros, 1 branca d'api sense fulles
1 xirivia gran, 1 nap gros
Mitja col mitjana
4 pastanagues pelades
3 patates pelades
Si voleu fer pilota, necessitarem:
150 gr. de carn picada de porc i 150 de vedella
1 dent d'all picada i julivert picat
La molla d'una llesca de pa sec, xopa amb llet
Sal i pebre
Començarem posant totes les carns escaldades -menys la botifarra o la pilota-, dins l'olla i ho cobrirem d'aigua freda. L'aigua, l'anirem afegint a mesura que hi anem posant ingredients, així evitarem que ens quedi el brou aigualit.
Posarem l'olla al foc i quan arrenqui a bullir, amb l'ajuda d'un cullerot, escumarem el brou (l'escuma que farà no és cap altra cosa que les impureses que deixa anar la carn) i durant la cocció l'anirem desgreixant de la mateixa manera. Deixarem que vagi bullint a foc mitjà durant ¾ d'hora, ben bé.
Per aprofitar el temps, arreglarem totes les verdures i, si feu pilota, també la deixarem a punt.
Per fer la pilota posarem en un bol la carn picada de porc i vedella, la salpebrarem i hi afegirem l'ou, l'all, el julivert i la molla de pa desfeta amb els dits. Ho anirem pastant amb l'ajuda d'una forquilla o amb les mans fins que estigui tot ben barrejat. Li donarem forma de pilota de la mida de les patates que tinguem a punt, la passarem per farina i la reservarem a la nevera.
Un cop hagin passat els tres quarts d'hora, afegirem totes les verdures menys les patates i la col a l'olla i, afegirem aigua fins a cobrir si cal i deixarem que bulli durant mitja hora més.
Un cop hagi passat aquest temps, ja hi podrem afegir la col, les patates pelades i la botifarra o pilota. Deixarem que vagi bullint fins que les patates siguin cuites. Ho sabrem si pesquem una patata i li clavem un ganivet. Si no fa resistència en sortir, ja podrem parar el foc.
Ara ve la segona part important, si sou d'escudella i/o carn d'olla.
Haurem de mirar de rescatar tots els ingredients que creguem que podem aprofitar. Jo ho aparto tot en una safata i ho vaig separant per tipus de producte i només llenço el nap, la xirivia i l'api, perquè no m'agraden.
Penseu que dels ossos en podem treure molta carn que podrem aprofitar per a altres plats, i de la verdura també.
Un cop està tot separat, amb un colador de malla anirem colant el brou en pots o carmanyoles d'un litre o litre i mig de capacitat i deixarem que es refredi bé abans de guardar-ho a la nevera o congelador. Les ampolles buides de litre i mig d'aigua van molt bé per guardar-lo.
Si creieu que us ha quedat aigualit, un cop colat feu-lo bullir una estona més, així reduirà i concentrarà gustos.
Ara ja podreu fer sopa i carn d'olla i tindreu material per altres elaboracions, ja us en donaré idees en altres articles.
Salut i visca la teca!