Teràpia de confinament: Ous farcits

Avui no m'enrotllaré gaire perquè us haig d'explicar uns quants passos. Només dir-vos que és un plat que em porta molts bons records d'infantesa. Els feia la meva àvia Anita, que vivia a casa amb nosaltres, i ara els fa la meva mare als meus fills, l'àvia Ció. O sigui que aquest article el dedico a les àvies, les millors cuineres de moltes generacions.

Per fer uns bons ous farcits s'han de fer 3 coccions diferents, però no us atabaleu que totes elles són fàcils.

 

Per fer ous farcits per una família de 4 ens caldrà:

8 ous com més frescos millor

Sal i vinagre

Pel farcit:

200 gr. de botifarra crua esparracada

150 gr. de carn de pollastre picada

1 ceba mitjana picada

1 gra d'all picat

1 pastanaga petita tallada a dauets petits

1 cullera sopera de salsa de tomàquet

1 copa de vi blanc

1 fulla de llorer i una branqueta de farigola

Oli i sal

Per la beixamel:

Mig litre de llet

30 gr. de mantega

30 gr. de farina

Sal, pebre i nou moscada

Formatge del Cadí ratllat

 

Començarem per fer els ous durs. Posarem tots els ous en una olla no massa petita, els cobrirem d'aigua, hi afegirem força sal i un raig de vinagre, i ho posarem al foc. Quan arrenqui el bull, si el foc va massa fort, l'abaixarem una mica i els deixarem bullir durant uns 7 minuts. Llavors, els traurem del foc, els escorrerem i els refredarem cobrint-los amb aigua freda.

Mentre els ous arrenquen el bull, començarem el farciment posant l'all a coure en una paella ja calenta; abans que es dauri hi afegirem la ceba, la fulla de llorer i, de seguida, la pastanaga. Quan la ceba comenci a agafar color, abaixarem el foc i afegirem la carn de pollastre salpebrada i la botifarra esparracada. Ho anirem remenant perquè la carn s'impregni de l'oli i els sucs del sofregit i així farem que quedi ben desfeta. Després apujarem una mica el foc i deixarem que vagi coent.

Quan la carn comenci a quedar una mica rostida, hi afegirem la copa de vi blanc i deixarem que redueixi i després, la salsa de tomàquet. No ho courem massa més perquè el sofregit ha de quedar melós.

Quan ho tinguem fet, els ous ja seran freds. Els pelarem, els partirem per la meitat i en traurem tots els rovells. Els barrejarem amb la resta del farciment en un bol mirant d'aixafar-los bé. Quan estigui ben barrejat, si ho veiem eixut, hi podem afegir una mica més de salsa de tomàquet i, si cal, rectificarem de sal i pebre.

Ja podrem farcir els ous amb l'ajuda d'una cullera, començant omplint el forat premsant lleugerament el farcit. Si en sobra, els podrem repassar fins que s'acabi.

Un cop estiguin farcits els anirem deixant en una safata de forn que haurem untat prèviament amb mantega.

Per aprofitar el temps, anirem fent la beixamel. Fer-la és molt més fàcil del que sembla.

En una olla no massa grossa farem el "roux", que no és res més que posar la mantega talloada a daus dins i, quan estigui mig desfeta, hi afegirem la farina, i anirem remenant de tant en tant durant uns 10 minuts fins que la farina sigui cuita. Ho sabrem perquè canviarà de color, no cal que s'arribi a torrar. A la vegada, anirem escalfant la llet en un altre caçó.

Quan el "roux" estigui fet, hi evocarem la llet, a poc a poc, remenant-ho amb unes varetes. No podem deixar de remenar perquè s'enganxa molt fàcilment. Quan arrenqui el bull pararem el foc. Hi afegirem la sal, el pebre i hi ratllarem la nou moscada fins que estigui al punt.

Ara només queda napejar els ous amb la beixamel. Ho farem amb l'ajuda d'un cullerot i després ho cobrirem tot amb formatge ratllat i cap al forn fins que estigui gratinat.

Us asseguro que serà una delícia, i també una bomba o sigui que acompanyeu-los amb una amanida i poca cosa més.

 

Salut i visca la teca!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.