//Plugins sense CDN ?>
Comencem la segona part de la mona.
Ahir no us ho vaig dir: Per a la decoració també us farà falta granet d'ametlla o ametlla laminada per si en voleu posar a la vora de la mona. A mi m'agraden els granets torrats, o sigui que, si el compreu cru, s'haurà de torrar. La millor opció és fer-ho amb una paella al foc i sense oli. Simplement, s'ha d'anar saltejant fins que estigui torrat, al punt que vulgueu. S'ha de deixar refredar abans d'utilitzar-lo.
Per fer la trufa cuita (mireu les quantitats de la primera part), heu de posar la cobertura de xocolata dins un bol. Si la cobertura és en barra, l'haureu de tallar abans.
Per un altre costat, posareu a bullir la nata. Un cop arrenqui el bull, parareu el foc, la deixareu reposar uns instants i l'abocareu dins el bol amb la xocolata. Deixeu que la xocolata agafi temperatura i ho remeneu fins que quedi una crema homogènia.
Anem pel muntatge:
Primer de tot, heu de partir horitzontalment el pa de pessic. Us recomano que ho feu amb un ganivet de pa, en paral·lel a la taula de treball i aneu girant el pa de pessic a mesura que feu anar el ganivet. Tot i que explicat pot semblar enrevessat, ja veureu que és fàcil i que l'acció de partir el pa de pessic ja us demanarà que l'aneu girant.
Tot seguit, separeu les dues parts posant a la vista les dues parts interiors del pa de pessic mirant cap amunt. Amb l'ajuda d'un setrill o un porró, repartiu l'almívar per les dues meitats i hi repartiu la melmelada que cregueu que li fa falta. No cal que hi poseu tot l'almívar o us quedarà massa moll, només li volem donar un punt d'humitat.
Torneu a ajuntar les dues parts de pa de pessic i poseu-lo sobre la reixeta del microones, amb un plat o safata a sota d'aquesta per no embrutar la cuina.
Aboqueu una part de la trufa cuita sobre el pa de pessic i aneu-la escampant delicadament amb l'ajuda d'una espàtula o d'un ganivet. Alliseu-ho tant com pugueu, sense arribar a tocar el pa de pessic.
Els sobrants que han caigut al plat, podeu aprofitar-los per passar la trufa pels voltants. Un cop estigui tot cobert, començarem a enganxar pels volts el granet d'ametlla. Ha de ser immediatament, perquè quan s'hagi pres la trufa ja costarà molt més.
La trufa que us sobri, guardeu-la a la nevera, tot i que no és bo que es refredi massa, per poder fer després les decoracions. Haurà de tenir textura de mantega pomada.
Per fer-ho us caldrà una mànega pastissera amb un cornet arrissat o llis, com més us agradi. I, segons la pràctica que hi tingueu, podreu fer una decoració més o menys elaborada.
Quan hàgiu acabat, ajudeu-vos de dues espàtules o estris semblants per passar el pastís de sobre la reixeta a una blonda o el plat que vulgueu, i ja la podreu acabar de decorar amb plomes de colors o ouets de xocolata o el que us vingui de gust.
Si voleu fer la mona de Sara, que m'ho han comentat, us dono la recepta de la Gemma Clofent, col·laboradora de la revista Cuina, perquè jo no ho domino gaire, o sigui que no us puc donar massa consells. A més, la dificultat és una mica més alta que fer trufa cuita.
Per fer la sara us farà falta:
200 g de sucre
50 g d'aigua
4 rovells d'ou 250 g de mantega pomada
Poseu l'aigua i el sucre en un cassó al foc. Deixeu-ho bullir durant 3-4 minuts fins a aconseguir un almívar a 117 °C.
Aboqueu l'almívar en forma de rajolí sobre els rovells sense deixar de batre-ho amb les varetes elèctriques. Seguiu-ho muntant fins que es refredi l'almívar i els rovells quedin ben esponjosos.
Incorporeu-hi la mantega de mica en mica i bateu-ho fins que quedi ben homogeni. I reserveu-la. El fet és el mateix que la trufa cuita, no ha d'estar freda per poder-la treballar.
En el cas que hi vulgueu posar sara us recomano que partiu el pa de pessic en tres i poseu almívar als tres pisos. Un pis hauria de ser farcit de melmelada i l'altre de sara.
Si el cobriment el voleu fer amb sara, l'heu d'utilitzar de la mateixa manera que heu fet amb la trufa.
Ep, i quedeu-vos a casa que sembla que amb l'aixecament del confinament de la Conca hi hagi més moviment pels carrers. Siguem responsables tots plegats. #joemquedoacasa
Salut i visca la teca!
Elisenda Vilarrubias
9 d'abril 2020.12:42h
Genial Oriol!
Ho provarem????