//Plugins sense CDN ?>
Quan es parla de peus de porc no sentireu mai ningú que digui - bé, sí, no estan malament -. O desperten passions o a alguna persona li poden arribar a fer fàstic, i no li agrada gens veure com algú altre se'ls cruspeix al seu costat. O blanc o negre, no hi ha grisos aquí.
Per fer receptes de peus de porc a la cassola és millor comprar-los crus així, en bullir-los, podeu aprofitar el brou per acabar la cocció. També els podeu encarregar cuits a la carnisseria, però demaneu que us donin a part el brou, que així us quedarà molt millor.
Si els bulliu vosaltres poseu-los en una olla amb 1 ceba, pastanaga, porro, all, llorer, farigola i claus d'olor clavats a la ceba. Han de bullir ben bé durant una hora i mitja o dues. Un cop bullits traieu els peus de l'olla i coleu a part el brou.
Per fer aquests peus de porc ens farà falta:
4 peus de porc partits per la meitat i bullits
2 cebes mitjanes picades
1 cullerada de tomàquet triturat
1 cullerada de cafè de pebre vermell dolç i una de picant
1 copa de vi ranci
1 litre de brou de la cocció dels peus de porc
1 picada d'all, ametlles, pinyons i 1 presa de xocolata 70%
2 fulles de llorer, 1 branca de farigola
Sal, pebre i oli
És important triar la cassola, ha de ser prou grossa perquè ens hi càpiguen les 8 meitats de peu de porc.
Poseu la cassola al foc, no massa fort. Quan sigui calenta tireu-hi un bon raig d'oli i la ceba ben picada amb un polsim de sal. Heu de deixar que la ceba vagi sofregint, remenant-la de tant en tant. Cada vegada que calgui, afegiu-hi una mica d'aigua per recuperar els sucres caramel·litzats i evitar que es cremi. Ha de quedar ben fosca i confitada.
Quan arribeu a aquest punt serà el moment d'afegir-hi el pebre vermell dolç, remeneu-ho un instant amb la cassola apartada del foc i evoqueu-hi el vi ranci.
Torneu-la al foc i deixeu que redueix, després afegiu-hi el tomàquet i les aromàtiques. Deixeu-ho uns minuts més al foc remenant-ho de tant en tant, no massa.
Arribats a aquest punt ja hi podreu posar els peus de porc un al costat de l'altre i salpebrats si els hi cal, i els pinyons. Abans que els pinyons es torrin ja hi podreu afegir el brou fins arran de cobrir els peus. Haureu de deixar que vagi fent el xup-xup durant mitja hora o tres quarts amb la cassola tapada, sacsejant-la de tant en tant. Si cal, afegiu-hi més brou o aigua.
Quan siguin ben tous, rectifiqueu de sal i deixateu la picada amb una mica de brou, la repartiu per tota la cassola i deixeu que bulli a poc a poc uns 10 minuts més. Ja els tindreu a punt.
Com que això durarà uns quants dies més, un altre dia us diré com fer uns peus de porc al forn que són de llagrimeta.
Salut i visca la teca!
Enri Carbonell Pelfort
Igualada
24 d'abril 2020.09:01h
Oriol,
Només de llegir les teves receptes, ja ensalivo !
Gràcies per aquests menjars tan nostrats i per fer-les tan entenedores.