//Plugins sense CDN ?>
Avui us presento una recepta per delirar, gens complicada de fer i molt sana, però cal que passin uns quants dies entre que es cuina i es menja. Jo ja m'estic imaginant l'esmorzar que faré d'aquí a uns dies. Unes torrades untades amb all, sucades amb tomàquet i xopes de l'oli de l'escabetx. A vegades dubto si és més bo el pa o les sardines... però, primer, s'han de fer les sardines, després ja gaudiré amb aquesta llesca de pa.
A part, aquesta recepta va millorar quan la Maria Àngels Nadal em va explicar el seu secret. Posar-hi una mica de pela de taronja. La primera vegada que n'hi vaig posar les sardines van quedar d'escàndol. I per què us ho explico?! Perquè aquests petits secrets s'han d'explicar pel gaudi de tothom que li agrada cuinar i per a les persones que s'ho "jalen". Cuinar és un acte de generositat, i explicant els petits secrets, tanques el cercle.
Hi ha receptes que prefereixo explicar-les a partir d'unitats del producte base, d'aquesta manera se'm fa més fàcil multiplicar si en faig més quantitat.
Què us farà falta:
8 sardines netes (eren més aviat petites)
Farina, sal i pebre molt
Per l'escabetx
3 grans d'all aixafats amb pela
1 ceba de figueres tallada a juliana fineta
1 pastanaga tallada a juliana
1 punta de porro tallat a juliana
¾ de got d'oli extra verge
½ got de vinagre
½ got d'aigua
2 fulles de llorer, 1 branqueta de farigola, 1 punta de pela de taronja
2 bitxos de caiena, pebre vermell dolç i pebre negre en gra
Posarem una paella amb força oli al foc i, mentre s'escalfa, salpebrarem les sardines, les enfarinarem i les fregirem quan l'oli sigui calent.
Per un altre costat, posarem una cassola al foc, no massa fort, i hi posarem el got d'oli els alls i els bitxos.
Abans que els alls es comencin a daurar ja hi podrem afegir la ceba. Quan la ceba hagi perdut el tremp hi afegirem la pastanaga i de seguida el porro. Ho deixarem coure 5 minuts màxim tot junt. Afegirem les herbes aromàtiques, el pebre negre aixafat i el pebre vermell dolç. Li farem una remenada ràpida i, hi evocarem el vinagre i l'aigua abans que el pebre vermell es comenci a cremar.
Deixarem que bulli uns instants i, aleshores, ja hi podreu afegir les sardines, deixant que coguin uns 3 minuts i ja ho podreu retirar del foc.
Guardeu les sardines en una carmanyola de vidre ben cobertes del mateix oli i, un cop fredes, ja les podreu tapar i posar a la nevera.
Els aliments escabetxats van millorant amb el temps. Jo de vosaltres, m'esperaria quatre dies per menjar les sardines.
Salut i visca la teca!