Teràpia de confinament: Estofat de vedella

Avui us ofereixo un plat potent, que si l'acompanyeu amb arròs (pot ser l'arròs Pilaf de l'altre article) o cuscús, pot ser perfectament un plat únic. És preferible i us recomano que el cuineu d'un dia per l'altre, ja que aquests tipus d'elaboracions sempre són més bones si han reposat.

Utilitzarem una peça de la vedella que s'anomena conill; per entendre'ns, serien els bessons, i ho trobem tant a la zona baixa de les cuixes i a la de les espatlles. És una peça magra, amb nervi, greix i tendrum i necessita coccions llargues i lentes. Per això és ideal per estofar.

La cocció la farem en dues parts, la primera en una cassola o paella ràpida perquè voldrem que els daus de vedella es rosteixin sense amuntegar-los.
La segon, en una cassola alta o una olla, perquè volem una cocció lenta i que el màxim de vapor de la cocció torni a l'estofat baixant per les parets d'aquesta.

Per una família de quatre persones ens farà falta:
1 conill de vedella tallat a daus
2 cebes més aviat grosses picades
1 pastanaga grossa o 2 de mitjana picada
½ porro picat
6 grans d'all
3 cullerades de tomàquet triturat o 2 tomàquets de penjar ratllats
½ copa de vi ranci i ½ copa de vi blanc sec
1 fulla de llorer, 2 claus d'olor (clavats a un gra d'all) i 1 branca de farigola

Opcional: 1 cullerada de llard per a l'inici de la cocció, 1 punta de canyella o un trosset de pela de taronja. No n'hi poseu gaire perquè el gust que deixa qualsevol de les dues predomina molt en qualsevol elaboració.

Començarem salpebrant els daus de vedella i els posarem a rostir en una cassola amb un bon raig d'oli ben calent. Podríem enfarinar la carn i fregir-la però a mi no m'acaba d'agradar. Un cop la vedella estigui ben rostida d'un costat anirem girant els daus. Els retirarem quan estiguin també ben rostits per l'altre costat.

Un cop arribats aquí passarem l'oli de rostir la carn a la cassola alta o olla ja calenta i hi ofegarem les verdures. A mitja cocció hi afegirem la carn, la fulla de llorer i la farigola, el tomàquet i, ho deixarem 10 minuts o un quart d'hora remenant-ho de tant en tant i tornant a tapar.

Quan hagi passat aquest temps apujarem una mica el foc i hi afegirem els vins i els deixarem reduir amb la cassola destapada. Un cop reduïts els vins, afegirem aigua fins que la carn estigui ben coberta i tornarem a tapar la cassola deixant-la entreoberta. Quan torni a arrencar el bull abaixarem el foc i deixarem que vagi fent el xup-xup.

L'anirem remenant de tant en tant i afegint aigua freda fins que estigui ben tendra.

Quan sigui tendra ja podrem deixar refredar l'estofat en un lloc fresc i airejat, i després el guardarem a la nevera.

Us he fet la recepta de l'estofat pelat, però al final de la cocció hi podeu afegir xampinyons saltats, o una barreja de mongetes, carxofes i xampinyons saltats (respectant-ne els punts de cocció perquè no es quedin mig desfetes dins l'estofat). Heu de deixar que acabin la cocció fent una última bullida dins l'estofat, en aquest cas, si feu l'estofat per l'endemà fareu la bullida mentre s'escalfa.

I si en teniu, bolets secs rehidratats. En podeu aprofitar l'aigua per afegir-la a la cocció de l'estofat i així, potenciar-ne el gust.

Si quan acabeu la cocció la salsa no ha quedat densa sempre la podeu lligar una mica amb farina de blat de moro deixatada amb aigua freda, o fer una picada d'all, ametlles i avellanes torrades, i pa sec o galetes. En els dos casos s'ha de deixar bullir uns minuts remenant de tant en tant.

Salut i visca la teca!

2 Comentaris

O

Ola soc l' Conxita

Piera

16 d'abril 2020.16:45h

Respondre

Boníssims els dinars q fas

M

Marisol

Igualada

10 d'abril 2020.19:31h

Respondre

Per si tardo dies a trobar-te :-) Oriol dir-te que a casa hem anat fent quasi tots els plats que has proposat, i és una gran recomanació la teva ! La majoria els incorporarem a la ... Llegir més ”cuina post-confinament” , especialment l’arròs pilaf, espectacular de bo!

(aquest estofat ja és com el que he heredat de la mare .. boníssims tots dos)

Gràcies !

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.