Teràpia de confinament: Verat a la llauna

Després dels ous i el flaó ara toca una recepta més lleugera, per compensar una mica. Us proposo que compreu verats, un peix blau que s'acostuma a consumir en conserva, sigui en oli o en escabetx, però li donarem un altre tipus de cocció que us sorprendrà.

La recepta d'avui és ràpida, en menys d'una hora la podeu tenir llesta, no és gens complicada i no val molts cèntims. Al meu entendre, ideal per la salut i la butxaca.

Pot ser un segon plat o el podeu acompanyar amb una amanida de patates i verdures.

Ingredients per una família de 4 persones
3 verats grossos nets, i si voleu filetejats
4 o 5 alls pelats i laminats
4 tomàquets de pera
1 copa de xerès sec
1 cullerada de postres de sucre morè
1 cullerada de cafè de pebre vermell dolç
3 cullerades sopers de pa ratllat
Julivert picat
Oli de gira-sol
Oli d'oliva, sal i pebre mòlt

Primer de tot s'han d'escaldar els tomàquets. Poseu una olla al foc amb prou aigua per cobrir els tomàquets i tapeu-la perquè bulli ràpidament.

Agafeu els tomàquets i amb l'ajuda d'una puntilla retireu el peduncle (el punt verd del tomàquet on s'agafa amb la tija) i li feu una creu a l'altre extrem. Per un altre costat prepareu un bol amb glaçons per tallar-li la cocció

Quan l'aigua bulli, poseu-hi els tomàquets amb compte de no esquitxar-vos i deixeu-los uns tres segons més o menys. Ajudeu-vos d'un girapeix o aranya per submergir-los a l'aigua, així aconseguireu un escaldat homogeni. Quan les puntes de la pell on heu fet la creu, es comencin a aixecar, retireu els tomàquets de l'aigua i els poseu amb l'aigua i gel. Deixeu que es refredin i ja els podreu pelar, talleu-los a quarts i retireu-ne les llavors.

Cada quart de tomàquet talleu-lo en 3 o 4 trossos per la part llarga.

Escalfeu el forn a uns 200 graus, si teniu l'opció de ventilador molt millor.

Poseu una cassola al foc, no massa fort. Quan sigui calenta poseu-hi un bon raig d'oli d'oliva i els alls laminats, aneu-los removent i quan siguin daurats afegiu-hi el tomàquet i apugeu el foc. Els haureu de saltejar just uns minuts, heu de procurar que es cogui el tomàquet sense que s'arribi a desfer. Quan quasi estigui cuit, hi afegiu el sucre morè, sal i sucre, li feu una saltejada i el reserveu.

Per fregir els verats, heu de comptar que ho heu de fer amb força canya perquè han de quedar una mica crus, els acabareu de coure al forn.

Poseu una paella al foc amb força oli de gira-sol. Mentre s'escalfa, eixugueu els verats amb paper absorbent, els salpebreu i els aneu enfarinant a mesura que els aneu fregint.

Quan siguin fregits els poseu en un plat amb paper absorbent per eixugar l'excés d'oli.

En un bol no massa gros barregeu el pa ratllat, el pebre vermell dolç i el julivert picat.

En una safata de forn tireu-hi un raig d'oli i hi poseu el verat ja fregit. Aneu repartint per sobre el tomàquet i per sobre de tot plegat hi repartiu la barreja del pa ratllat. Ho mulleu amb compte amb el xerès sec per sobre i per la base de la safata.

Poseu la safata al forn, i deixeu-la entre 5 i 8 minuts (depenent si els verats són filetejats o sencers). Quan s'hagi evaporat el xerès i la barreja del pa hagi fet una mica de crosta ja la podreu treure.

Salut i visca la teca!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.