Formant professionals per garantir la seguretat dels aliments

El passat mes de juliol es va graduar la cinquena promoció del doble grau de Nutrició Humana i Dietètica i en Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL), essent l’única universitat publica que ofereix aquesta doble titulació a tot l’Estat espanyol.  

Una de les competències clau d’aquests professionals és assegurar la innocuïtat dels aliments, és a dir, que allò que mengem no ens faci emmalaltir. Per aconseguir-ho, els dietistes-nutricionistes actuen des de diversos àmbits amb un objectiu comú: garantir la seguretat alimentària de la població.

En el sector industrial, participen en departaments de qualitat per certificar que les matèries primeres siguin segures, que es compleixin les bones pràctiques de fabricació o que es controlin els punts crítics dels processos productius.

També tenen un paper fonamental en la gestió de serveis d’alimentació col·lectiva, com menjadors escolars o centres hospitalaris, on formen els manipuladors d’aliments per evitar perills biològics o la presència d’al·lèrgens no declarats. 

A més, des de les consultes privades, eduquen els consumidors sobre hàbits segurs, com evitar la contaminació creuada entre aliments crus i cuinats,  conservar els aliments a la temperatura adequada o explicar la importància de congelar el peix destinat a ser consumit cru o en preparacions com els seitons en vinagre, per eliminar paràsits com l’anisakis.

Per adquirir aquests coneixements, els estudiants cursen assignatures com Microbiologia i Parasitologia d’Aliments, Higiene dels Processos Alimentaris i Qualitat i Seguretat Alimentària. 

Des del 2024, el Campus d’Igualada de la Universitat de Lleida disposa de nous laboratoris de microbiologia i microscòpia, equipats amb tecnologia que permet als alumnes posar en pràctica els coneixements adquirits. Allà aprenen a analitzar mostres d’aliments, identificar microorganismes d’interès industrial, com l’Escherichia coli, o detectar patògens com la Salmonella o la Listeria monocytogenes, resposables de toxiinfeccions alimentàries. Els laboratoris disposen d’un autoclau per esterilitzar el material, cabines de flux laminar que permeten treballar en condicions estèrils i altres equips com balances de precisió, estufes incubadores per al cultiu microbià o microoscopis per l’observació de paràsits. Aquestes instal·lacions garanteixen una formació pràctica de qualitat. 

Tota aquesta preparació es completa amb pràctiques curriculars en empreses alimentàries i institucions de la zona. Gràcies a la col·laboració amb el teixit empresarial de l’Anoia i d’altres comarques, els estudiants tenen l’oportunitat de treballar al costat d’experts i veure com es garanteix, a la pràctica, la seguretat dels aliments que arriben a les nostres taules. 

 

 

Pilar Colás Medà 

Professora lectora del Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència d’Aliments.

Membre del grup de recerca de Microbiologia i Tecnologia de Postcollita (Agrotecnio-UdL).

Universitat de Lleida 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.