//Plugins sense CDN ?>
L'enginyeria química és una disciplina fascinant que es troba en la intersecció de la ciència i la tecnologia. És el motor que impulsa moltes de les innovacions que veiem avui en dia, des de la creació de nous materials fins al desenvolupament de processos sostenibles per a la producció d'energia. A Catalunya, amb una rica història industrial i un compromís amb la sostenibilitat, l'enginyeria química juga un paper clau en l'avanç de la nostra societat.
L'enginyeria química a Catalunya no només se centra en la producció i el desenvolupament industrial, sinó que també està profundament arrelada en la sostenibilitat i la innovació. Amb una economia que valora altament la indústria química, els enginyers químics catalans estan a l'avantguarda de la recerca i el desenvolupament de tecnologies verdes.
Les universitats i centres de recerca de Catalunya estan treballant en projectes innovadors amb l'objectiu de protegir el medi ambient i amb l'optimització dels processos industrials per fer-los més eficients i menys contaminants.
L'enginyeria és un camp dinàmic i en constant evolució i la recerca és un element fonamental per al desenvolupament i millora d'aquesta disciplina. La recerca permet als enginyers explorar noves idees, desenvolupar tecnologies avançades i crear solucions innovadores. Sense recerca, no podríem afrontar els reptes actuals ni anticipar les necessitats futures. La investigació ens ajuda a comprendre millor els processos existents i a identificar àrees d'optimització. Això es tradueix en productes més eficients, segurs i sostenibles.
Al Campus Universitari d'Igualada-UdL es poden combinar els estudis d'Enginyeria Química amb la col·laboració pràctica en un grup de recerca reconegut en l'àmbit mundial. Les principals línies de recerca són materials avançats pel sector de la moda, l'aplicació de la biotecnologia i l'economia circular. Alguns exemples dels projectes que es realitzen al Campus són:
-Resfruit, projecte en el qual s'introdueix una nova estratègia en el marc d'una economia circular, establint noves sinergies entre la indústria tèxtil i del cuir i la indústria alimentària. L'objectiu principal d'aquest projecte és reutilitzar els residus de fruites, com ara peles i polpa, per fabricar un material durador i versàtil per a la producció d'articles de moda tèxtils i de cuir.
-Corium, per a l'obtenció de Bio-productes i Bio-materials d'alt valor afegit a partir de la biorefineria dels triacilglicèrids extrets dels residus orgànics del sector del cuir.
-Biosafe, en el qual s'ha desenvolupat un nou producte a partir de les algues per obtenir una pell biodegradable i compostable.
Aquestes iniciatives reflecteixen l'enginyeria química com una disciplina dinàmica i en constant evolució, amb un fort compromís amb la innovació i la sostenibilitat.
El Campus Universitari d'Igualada-UdL ofereix diverses opcions per estudiar Enginyeria Química, proporcionant una formació completa i pràctica que prepara els estudiants per a una àmplia gamma de sortides laborals a la indústria. Els estudiants, quan acaben els seus estudis poden treballar en sectors com la farmacèutica, el tèxtil, l'alimentació, l'energia, o fins i tot en la gestió de residus, contribuint així a una economia més verda i sostenible. Aquí teniu algunes de les opcions disponibles:
Grau en Enginyeria Química: Aquest grau capacita els estudiants per al desenvolupament d'una química sostenible i verda, amb un enfocament en l'ús eficient dels recursos. Els estudiants poden cursar els dos primers anys (1r i 2n) tant al Campus d'Igualada-UdL com al de Cappont a Lleida, mentre que el 3r i 4t any s'imparteixen exclusivament al Campus d'Igualada-UdL.
Dobles Titulacions Internacionals: Els estudiants tenen l'oportunitat d'obtenir dobles titulacions internacionals, com ara Enginyeria Química (UdL) i Energy Technologies per la Novia University of Applied Sciences (Finlàndia), o Enginyeria Química (UdL) i Engenharia Química per la Universitat de Facens (Brasil).
Màster en Enginyeria del Cuir: A més del grau, els estudiants poden optar per especialitzar-se amb un màster en Enginyeria del Cuir, que es realitza també al Campus d'Igualada-UdL.
Màster Erasmus Mundus in Innovative Leather Technology: Els estudiants que hi participin tindran totes les despeses pagades (allotjament, viatges i matrícules), i la formació els prepararà per treballar en càrrecs d'alt nivell en la indústria global de la pell, així com la seva cadena de valor internacional. El nou Màster s'imparteix íntegrament en anglès, i els estudiants podran viatjar durant dos anys a Igualada (Espanya), Lió (França), Izmir (Turquia) i Guanajuato (Mèxic).
Aquests programes preparen els estudiants per afrontar els reptes del futur i els doten de les habilitats necessàries per innovar en un món en constant canvi.
Anna Bacardit Dalmases
Catedràtica d'Enginyeria Química a la Universitat de Lleida
Directora de l'A3 Leather Innovation Center
Campus Universitari Igualada-UdL
https://www.linkedin.com/in/anna-bacardit-57457761