Tothom està connectat; i ara què?

Fa uns anys sentíem a parlar de com la tecnologia era el futur. De com la nostra societat es movia cap a una era dominada per les tecnologies de la informació. Avui, aquest fet és ja una realitat. Ara tenim cotxes que es condueixen sols, intel·ligències artificials que guanyen fàcilment les millors persones en diferents jocs, i robots que ens parlen i ens entenen quan els parlem.

Als voltants de l’any 1833 Ada Lovelace, considerada la primera programadora informàtica, va imaginar que una màquina capaç de manipular números podria representar qualsevol cosa, fins i tot música. Sens dubte, totes aquestes tecnologies i dispositius que avui ens semblen comuns li haurien semblat màgia.

I ara que tenim tota aquesta tecnologia entre nosaltres, se’ns obren diferents reptes que, com a societat, ens cal afrontar. Ens cal treballar perquè les tecnologies de la informació i la comunicació estiguin al servei de les persones, perquè estiguem més units,  perquè ens ajudin a prendre millors decisions, i perquè les nostres empreses siguin més competitives.

Les persones que ara comencen estudis d’Enginyeria Informàtica seran protagonistes d’abordar i resoldre molts d’aquests reptes en els pròxims anys. Quines seran les futures aplicacions dels dispositius intel·ligents connectats? Com es donarà forma i evolucionarà el metavers? Quines seran les noves formes que les persones farem servir per interactuar amb la tecnologia? Com evolucionaran els algorismes d’intel·ligència artificial i quines seran les seves implicacions ètiques? Com farem front a les amenaces que ja tenim entre nosaltres, com les fake news o la ciberguerra?

Des del Campus Universitari Igualada-UdL, on el curs vinent (2022/2023) s’inicia el Grau en Enginyeria Informàtica, es proporciona la formació necessària per adquirir les capacitats per tal d’afrontar aquests reptes. En una societat cada cop més tecnològica, fan falta més enginyeres i enginyers informàtics. Les persones que acaben els estudis d’Enginyeria Informàtica tenen una alta ocupabilitat en feines qualificades i també la capacitat d’iniciar les seves pròpies startups o de cursar estudis posteriors i introduir-se en la recerca.

Ara que tothom està connectat, calen més persones amb motivació, talent i creativitat que treballin per garantir que aquesta connexió que ens proporciona la tecnologia ens fa millors com a societat i que continua evolucionant de forma positiva al servei de les persones.

 

Jordi Vilaplana

Doctor en Informàtica

Coordinador del Grau en Enginyeria Informàtica de la UdL

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.