La vessant humana de les noves tecnologies: formació i recerca al Campus Universitari Igualada-UdL

Les noves tecnologies tenen un paper cada cop més destacat a les vides de molts de nosaltres. A vegades, aquestes tecnologies ens fan la vida més fàcil. Fins i tot, ens aporten valor; ens divertim, ens informem, gaudim, aprenem... No ens podem imaginar la nostra vida sense elles. En altres ocasions, són un mal de cap; impossibles d’utilitzar, d’entendre... No ens aporten res, ens fan la vida més difícil, i no les utilitzem – o preferim no utilitzar-les. Per què algunes tecnologies interactives tenen èxit, i altres, fracassen?

L’enginyeria de la interacció – la vessant humana de la tecnologia -  és un factor clau en l’èxit i en el fracàs de moltes tecnologies interactives. Conceptualitzar, dissenyar, i desenvolupar tecnologies interactives és tot un procés interdisciplinari que requereix una combinació de metodologia, tecnologia, aspectes humans, creativitat, i treball en equip, a on les persones a les que va dirigida la tecnologia i el seu món juguen un paper fonamental. Les interfícies d’usuari i els estils d’interacció (per exemple, instruccions de veu amb Alexa, polsar sobre un botó de la pantalla tàctil del cotxe, seleccionar una opció d’un menú d’un formulari a una pàgina web de l’administració pública amb el ratolí), són la “cara visible” de la tecnologia; els aspectes tècnics, fonamentals per a la funcionalitat, són, normalment, invisibles per a la gent ‘del carrer’.

Els estudiants del Grau en Tècniques d’Interacció Digital i de Computació (GTIDIC) al Campus Universitari Igualada-UdL reben una formació que combina la tecnologia i l’enginyeria de la interacció, que els permetrà acabar el grau amb una base suficient per a conceptualitzar, dissenyar i desenvolupar noves tecnologies que, no únicament siguin funcionals i facin la vida més fàcil a les persones a les que estan dirigides, sinó que també els hi aporti valor i contribueixin a millorar i enriquir la seva (nostra) vida.

Aquesta formació està estretament relacionada amb la recerca que es desenvolupa al Campus Universitari Igualada-UdL, especialment, quant a gent gran i les noves tecnologies. L’envelliment de la població és un fet àmpliament documentat i gairebé universal. Les persones grans són un col·lectiu molt important i cada vegada més nombrós. Tot i així, les persones grans es veuen excloses del món digital. Les noves tecnologies no solen estar dissenyades tenint en ment aquest col·lectiu. La recerca que es desenvolupa al Campus Universitari Igualada-UdL, liderada per Sergio Sayago, considera l’envelliment de la població com una oportunitat per millorar, per entendre més... no com un problema amb implicacions devastadores en diferents sectors de la societat. El Campus Universitari Igualada-UdL col·labora amb el Consell de la Gent Gran de l’Anoia per entendre la relació entre la gent gran de l’Anoia i les noves tecnologies, i millorar el seu accés a aquestes tecnologies. Una activitat recent és l’estudi sobre l’ús de les TIC que van fer la gent gran de l’Anoia durant el confinament “dur”.

 

Sergio Sayago

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.