Divendres, 13/10/2017
2289 lectures

De motxilles i atzar

Primer va aparèixer l’espai, Can Pagans, la casa noucentista de Celrà on viuen la parella d’actors David Planas i Meritxell Yanes. Atrets per les possibilitats escèniques de l’edifici –i, sortosament, amb l’entusiasta beneplàcit dels propietaris– van reunir l’equip artístic, amb Víctor Muñoz a la direcció, per fer possible aquesta singular creació.

Va ser aleshores quan va arribar el text, una drama a quatre veus de Cristina Clemente sobre les decisions que es prenen a la vida, les que ja vénen donades i l’atzar. Una gestió de motxilles, present i destí vital que cadascú afronta com bonament pot d’acord amb els seus valors i sentiments. I l’acceptació que no es pot tirar enrere, però sí imaginar-se què hauria passat si... Una aposta potent capaç d’emocionar amb els silencis i la paraula i que demana un extra de concentració per lligar tots els caps que es presenten fragmentats.

Planas i Yanes interpreten els diferents personatges en un admirable treball de fregolisme escena rere escena. Amb un públic reduït d’unes 25 persones, la proximitat amb l’acció és absoluta. I com ho fan els personatges, els espectadors també canvien d’estança, amb la sensació de trobar-se a dins de la història. Això sí, també amb la tranquil·litat de la invisibilitat. La veracitat dels escenaris –amb decorat propi–, de la interpretació i del relat –la vida mateixa, amb els seus girs inesperats– situa la proposta a mig camí entre el site specific, el microteatre i el llargmetratge, un nou format que porta les arts escèniques fins a l’extrem més vivencial.

‘Ventura’ té el niu a Can Pagans, però té ales per portar arreu aquesta punyent història de circumstàncies. L’encert en les localitzacions és determinant per no perdre en el trasllat ni una engruna de la realitat que traspua. Fins ara ha reeixit a La Pedrera, on es va poder veure al darrer Festival Grec, i en altres ubicacions, entre les quals la Sala Trono de Tarragona i Can Trinxeria d’Olot. Recentment ha fet parada a la Fira Mediterrània de Manresa, al Casal Familiar Recreatiu Els Carlins, un equipament carregat d’història que s’ha emmotllat perfectament als requeriments de la dramatúrgia.

A partir d’aquest cap de setmana i fins el 23 de novembre, l’espectacle torna al seu punt d’origen, Celrà, programat per tercer any consecutiu pel Temporada Alta d’ençà de la seva estrena. Una ocasió immillorable per (re)descobrir l’obra.

 

Ventura. Autora: Cristina Clemente. Direcció: Víctor Muñoz. Amb: David Planas i Meritxell Yanes. Coproducció: David Planas i MeriYanes Produccions, Temporada Alta 2015 i Ajuntament de Celrà. Sala Els Carlins. Divendres, 6 d’octubre 2017. 20h (Fira Mediterrània de Manresa)

Altres articles de Núria Cañamares

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.