Divendres, 15/9/2017
1616 lectures

Shakespeare i els JASP

Els teatres del país ja ho tenen tot a punt per oferir una nova temporada teatral. A Barcelona hi ha força reposicions d’èxits que espremen butaques i espectacles tot just estrenats al darrer Festival Grec. Així que, si se us van escapar en el seu moment o al juliol estàveu per altres coses... ara podeu repescar-los!

Entre ells destaca ‘Nit de Reis (o el que vulguis)’ de Pau Carrió que va arrencar funcions ahir dijous 14 de setembre al Lliure de Gràcia, on s’hi estarà ben bé tres setmanes: fins al 8 d’octubre. Per què no us la podeu perdre?

Pau Carrió fa bon tàndem amb William Shakespeare. Quatre segles més tard, des de l’adaptació dramatúrgica i la direcció, rebla l’enginy i comicitat del bard amb una posada en escena ambiciosament contemporània que no renega en atorgar el màxim protagonisme al text. La cortina de llums led i la desena de cadires que apareixen i desapareixen són tota l’escenografia que hi aboca, concentrant la força de l’espectacle a la brillant interpretació de La Kompanyia Lliure amb música en directe d’Arnau Vallvé i ell mateix inclosa.

  Fotos: Ros Ribas

Toquen, canten, ballen (una modesta, però explícita coreografia) i actuen amb una notable vis còmica. Són toterrenys amb una energia desbordant, amb una poderosa projecció canalitzada per penetrar cadascuna de les butaques. Transmeten per tots els porus les ganes de menjar-se el públic. Són uns autèntics JASP. Recordeu? Aquell “Joven Aunque Sobradamente Preparado” d’un anunci de cotxe.

El Lliure ha tingut vista i, en la segona fornada d’aquesta honorable iniciativa, els ha fitxat per complementar la seva formació i pujar-los a l’escenari davant un públic real per fer, precisament, el que han fet a ‘Nit de Reis’: una exhibició de talent, ni més ni menys que els actors ja consolidats professionalment.

Alguns d’ells els hem vist a la televisió (com Quim Àvila a La Riera) o integrant companyies que s’han fet un espai al dens panorama teatral (Júlia Truyol a La Calòrica amb ‘Bluf’ o ‘Sobre el fenomen de les feines de merda’, Joan Solé a La Ruta 40 amb ‘El llarg dinar de Nadal’), mentre que d’altres han esdevingut un autèntic descobriment.

‘Nit de Reis’ arriba després de les també seves ‘In memoriam (La quinta del biberó)’, ‘Revolta de bruixes’ i ‘Moby Dick, un viatge pel teatre’. Encara els queden dos anys per enfilar-se al capdamunt del trampolí de la “K” i saltar al sector amb molta més experiència per volar sols, com han fet els companys precedents.

Carrió –també un bon JASP, que va integrar la direcció artística del Lliure 6 temporades i ja ha adaptat diverses obres del dramaturg anglès– no s’ha deixat res del Shakespeare que coneixem: les entrades i sortides oportunes i amb corredisses, les trampes, bromes i confusions, la brillant dialèctica carregada de rèpliques i grans sentències, els carismàtics personatges envoltats d’arquetipats bufons i missatgers i, és clar, la poesia del llenguatge per parlar, sobretot, de l’amor i el desamor, l’enteresa i la bogeria, amb declaracions, laments, venjances, triangles amorosos... Hi és tot. Però no hi és com ho hem vist sempre. O com ho hem vist, per exemple, de la mà de Parking Shakespeare en espectacles com ‘Les alegres casades de Windsor’, una companyia formada també per joves actors que cada estiu representen Shakespeare gratuïtament a l’aire lliure portant fins a l’extrem la nuesa escenogràfica.

En la seva ‘Nit de Reis’, Pau Carrió treu la pàtina shakesperiana amb Queen, tatuatges, una il·luminació elegant i discotequera i un registre proper. Repensa, renova, reescriu. Sense gratuïtats per fer-ho modern, sinó amb l’objectiu i l’encert d’actualitzar-ho. Una versió revelació amb accent català que diverteix amb gran equilibri, entre somriures i rialles constants, i rendeix un fidel homenatge a l’obra original, estenent al públic actual aquesta comèdia d’embolics protagonitzada per dos bessons separats pel destí.

 

Nit de Reis (o el que vulguis). Autor: William Shakespeare. Versió i direcció: Pau Carrió. Interpretació: La Kompanyia Lliure (Joan Amargós, Enric Auquer, Quim Àvila, Clàudia Benito, Raquel Ferri, Eduardo Lloveras, Jaume Madaula, Lluís Marquès, Joan Solé, Júlia Truyol). Músic: Arnau Vallvé - Pau Carrió. Coproducció: Teatre Lliure i GREC 2017 Festival de Barcelona. Teatre Lliure de Gràcia. Dimecres, 19 de juliol 2017. 20:30h (Grec Festival de Barcelona)

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.