Que no us enganyin amb la pseudociència!

Des de ben petits hem conviscut amb pràctiques poc científiques, però que moltes vegades ens han ajudat. Segurament tots hem adoptat algun remei de l’àvia per guarir algun refredat o ferida, o hem cregut en el que ens diu un horòscop del diari en un dia baix d’ànims. Molts remeis de l’àvia tenen base científica, però alguns d’ells juntament amb els tarots o horòscops s’engloben en el que s’anomena pseudociència i cal que expliquem de què es tracta.

La pseudociència és una disciplina que agrupa un conjunt de pràctiques, creences, coneixements i mètodes no científics però que reclamen ser-ho. Exemples de pseudociència són l’homeopatia, la psicoanàlisis, el tarot o la numerologia. En aquest article respectem cadascuna de les opinions que us puguin despertar les branques de la pseudociència que hem enumerat, però no conèixer veritablement la diferencia entre ciència i pseudociència pot portar-nos a posar la nostra salut o diners en mans de persones que inspiren la nostra confiança tot i no merèixer-la.

Les pseudociències han sorgit d’un tret típic de la nostra societat com és el fet que, generalment, volem que les coses siguin simples, ens prenguin el mínim temps possible i ens facin guanyar diners. Així ha sorgit la pseudociència, ja que la majoria de pseudociències requereixen pocs coneixements, es basen en postulats simples i acostumen a dirigir-se a grups de gent emocionalment dèbils i sensibles. Aquests postulats es basen en tradicions o dogmes imposats fa temps per suposats savis o experts. Es caracteritzen per afirmacions vagues, contradictòries o exagerades que mai es basen en investigacions reals que puguin ser verificades, demostrades de nou o que segueixin un mètode científic vàlid.

Un dels problemes principals a l’hora de fer front a la pseudociència és que una divulgació científica tendenciosa pugui dissimular les fronteres entre ciència i pseudociència al públic general. De fet les creences pseudocientífiques estan arrelades a la nostra societat tal com demostra el fet que fins fa ben poc s’oferia un màster en homeopatia a la Universitat de Barcelona, o també que enquestes recents demostrin que hi ha un percentatge elevat de gent que prefereix la medicina alternativa a la convencional. Aquí és on arriba un dels principals problemes del fet de confondre pseudociència amb ciència o de fins i tot substituir la ciència per mètodes alternatius.

Fa unes setmana va aparèixer en diferents mitjans de comunicació el cas d’un jove que patia leucèmia i que va preferir una teràpia basada en vitamines en comptes de les teràpies científiques que li oferien els metges. Com que no existeixen els miracles basats en pràctiques no demostrades científicament, el jove va morir. Resulta molt perillós que la gent substitueixi les pràctiques científiques que tenen darrere una base d’investigació sòlida i resultats demostrats, ja que posen en risc les seves vides.

Tots estarem d’acord que podem criticar la massificació de la seguretat social o les llistes d’espera, però son les úniques opcions que ens garanteixen unes opcions terapèutiques demostrades. La medicina alternativa ha guanyat molt terreny i cal que la gent estigui conscienciada que cap teràpia “miraculosa” pot substituir un tractament mèdic o científic demostrat. Cal que els científics, a través dels mitjans de comunicació, expliquem millor quines diferències hi ha entre pseudociència i ciència. No fa el mateix un fàrmac amb un mecanisme d’acció conegut i unes respostes controlades que un granulat del qual no es coneixen ni mecanismes d’acció ni els seus efectes.

Curar un càncer, les malalties degeneratives o les lesions greus són qüestions suficientment preocupants i sèries com per deixar-les únicament en mans de teràpies o semiprofessionals que ens prometen miracles. Abans de provar qualsevol medicina alternativa, faríem bé de comentar-ho amb el metge més proper, ja que moltes de les medicines alternatives o remeis de l’àvia ens poden ajudar a portar millor una malaltia, però mai a curar-la. Cal que no posem al mateix nivell la pseudociència, que tot el que aconsegueix és a base de mentides, màrqueting i missatges manipulats, i la ciència que fa anys que amb la investigació demostra evidències sòlides per tal de fer front a les malalties que la societat es va trobant

19 Comentaris

S

Sandra

Igualada

8 de juliol 2016.10:35h

Respondre

I com expliqueu que funcioni la homeopatia per a baixar la febre a un nadó? També és placebo? Amb tots els meus respectes, la comunitat científica de vegades mostra una clara falta d’humilitat... Llegir més i pragmatisme. A la seva pròpia història hi ha infinitat de veritats que ha deixat de ser-ho i no per això es condemna la ciència. No tot és a l’abast de l’home, ni de la ciència de l’home.
Seria molt més raonable que allò que no podeu explicar ho classifiquéssiu com a ”Expediente X”.

M

Marisol

Igualada

22 d'abril 2016.19:30h

Respondre

Per cert, se’m va oblidar comentar que m’agradaria saber la vostra opinió, Arnau i Georgina o algun comentarista, sobre un dels llibres més ”nefastos”, al meu entendre, dels que posen en el... Llegir més mateix sac (i per tant donar-les com a no-vàlides) diverses teràpies i abordatges fora de la ciència mèdica oficial. Tot i ben documentat, l’exposició dels seus motius i el ”background” de cada teràpia deixa molt que desitjar, sobretot en algunes ben contrastades científicament com seria la MTX (Medicina Tradicional Xinesa o acupuntura). Vaig sentir vergonya aliena al llegir-lo. Agrairé alguna altra opinió . Es tracta de ”Medicina sense enganys” de J.M. Mulet. Moltes gràcies !!

arnau-busquets

Arnau I Georgina

Bordeus

15 de juny 2016.10:23h

Hola Marisol.

Moltes gracies per llegir-nos i comentar-nos. La veritat es que no hem llegit el llibre i per tant no podem donar-te una resposta. Intentarem llegir-lo o buscar-ne... Llegir més informacio.

Arnau i Georgina

M

Marisol

Igualada

21 d'abril 2016.14:57h

Respondre

Doncs, encara que arribo tard al debat ;-) , a mi m’ha semblat que sou valents i heu fet un enfocament prou ampli on, evidentment, hi falten encara moltíssimes teràpies, unes més contrastades... Llegir més que altres. Jo us puc parlar a tall d’exemple de la teràpia amb flors de Bach (sistema de curació, fins i tot autocuració, descobert pel dr Edward Bach el segle passat i encara vigent al 100%) que va ésser acceptada per l’OMS en el seu moment i que amb una bona anamnesi i formació sòlida per part del professional i una bona indicació (per al problema que es tracti) pot alleujar o guarir certs problemes de salut , i en altres pot fer, com vosaltres dieu al final, que la persona i família visqui millor la seva situació de malaltia . Arnau i Georgina només he trobat a faltar obrir el ventall per incloure, com per experiència gairebé tots sabem, les nostres emocions, els nostres pensaments i les nostres vivències com a factor important en la gènesi de la majoria dels nostres problemes de salut, per això la pseudociència (triant bé com i què) ajuda tant. I per acabar, també completament d’acord en el fet que ”PASTILLA BUSCA MALALTIA” no va treure prou suc del terrible tema de la ”polimedicació ” com a ”solució màgica” , sinó que va caure en el sensacionalisme. Va ser una llàstima. Gràcies per llegir-me

R

Roser Penyes

19 d'abril 2016.23:54h

Respondre

Imagino que algú haurà vist el progrma que ha emès TV3 aquesta nit ”Pastilla busca malaltia”. Interessant, molt interessant...

A

Arnau

20 d'abril 2016.07:26h

Molt interessant i debat molt necessari. Però els primers 15 minuts de reportatge eren un ”Diario de Ana Rosa” i no ajuda massa. Reportatge respectacle però també s’han posicionat clarament.... Llegir més

Tot i està molt a d’acord del que volien mostrar, si la gent tingués més cultura científica es podrien evitar moltes de les situacions presentades.

N

Neus Martinez

Igualada

19 d'abril 2016.10:48h

Respondre

La homeopatía la utilizado cuando la medicina tradicional no me ha ” ayudado” en la mejoría de los problemas de salud, tanto de mis hijos pequeños como mios. Y la verdad estoy contenta de... Llegir més haberla utilizado, nos ha sanado y sin efectos secundarios.

A

Arnau

Camprodon

19 d'abril 2016.11:14h

Gracias por tu comentario.

Nos alegramos que te haya funcionado para mejorar la salud.

R

Roser Penyes

19 d'abril 2016.08:52h

Respondre

La veritat és que aquest article em sembla simplista y tendenciós. Cert que les malaties degeneriteves o amb risc de mort no es poden tractar amb ’alternatives’ exclusivament (Steve Jobs la va... Llegir més palmar per això), però quedar-se amb la idea que solament la medicina convencionaf i la Sanitat Pública són les úniques vàlides per a tractar malalties, em sembla que tampoc. Apa que no porten pocs problemes les cortissones i els antiinflamatoris que es recepten alegrement!!!
A més, el temps que es triga en accedir a les proves de diagnosi i als tractaments (jo mateixa estic pendent d’una rehabilitació des de desembre de la’any passat i encara estic esperant que m’avisin... I ja no entro en el ’via crucis’ de les postergacioms que m’han fet seguir entre prova i prova o en allò que com que un metge ès especialista en colze, no hi entén de cervicals, au va!), fan que la gent perdi la confiança i busqui alternatives que de vegades li solucionen la papereta, si més no temporalment i ho van trampejant.
Aquest article és una mica un ’totus revolutm’ on es fica al mateix sac allò que li interessa a l’articulista. Per tant, siguem científics també escrivint, si us plau.

A

Arnau

Camprodon

19 d'abril 2016.10:06h

Hola Roser.

Moltes gracies pel comentari.

Independentment que creguis que l’article no es encertat (que ho respectem totalment), tambe s’ha de respectar el que... Llegir més creiem nosaltres i el que pensem com a cientifics.

Crec que el teu comentari podria inspirar un altre article molt interessant que es com funciona el sistema actual de sanitat publica. De fet a l’article en fem una mini-referencia amb ”Tots estarem d’acord que podem criticar la massificació de la seguretat social o les llistes d’espera”. Moltes de les coses que dius son totalment veritat pero no es el debat d’aquest article. No creiem que per mes llarga que sigui una llista d’espera mes ens ha d’agradar la homeopatia o metodes alternatius.

A l’article a part d’afirmacions molt contraries tambe diem ”moltes de les medicines alternatives o remeis de l’àvia ens poden ajudar a portar millor una malaltia”. Per tant, no descartem en cap cas que aquest tipus de practiques millorin les condicions en qualsevol malaltia i depenent del pacient.

Ens agrada que hi hagi debat, gracies!

J

Jordi

Baltimore

18 d'abril 2016.23:31h

Respondre

I aqui hi teniu com (no) funciona l’homeopatia:

http://www.jneurosci.org/content/25/45/10390.full
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/JP271322/full

^^’

A

Arnau

Camprodon

19 d'abril 2016.10:07h

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/meta-study-confirms-homeopathy-doesnt-work

Sort per Baltimore!

L

Laia

Igualada

18 d'abril 2016.21:09h

Respondre

Jo els vull felicitar per la idea de l’article, però crec que es confón el missatge de criticar la moda irracional que avui en dia s’està creant al voltant del que no és convencionals i de... Llegir més demanar que la medicina alternativa no sigui alternativa, sinó complementària. Per limitacions d’espai i llenguatge no arriba aquest missatge sinó un atac a les alternatives que obren les seves mires, valoren resultats que no es poden aconseguir de forma diferent a l’empírica (per manca de d’interès per part de les empreses que financien les investigacions sobretot) i que pensen el cos de forma més global.
Per totes aquestes coses crec que no se les ha de menysprear però que sí que està bé tenir-les en compte.

Per això, a tots els lectors que s’indignaran davant aquest article, els demano que valorin en fred aquests punts que he dit. Als autors, dir-vos que jo segurament hauria caigut en el mateix error perquè és un tema que als científics toca molt de prop, però per una propera vegada intenteu cenyir-vos al mètode que us caracteritza i que demaneu en aquest article i no caigueu en la crítica.

A

Arnau

Camprodon

19 d'abril 2016.10:09h

Moltes gracies pel comentari Laia.

Per generar debat a vegades t’has de posicionar i segurament alguna de les coses que realment voldriem transmetre han quedat amagades pero ens... Llegir més agrada que hi hagi opinions de tots colors.

A

Arnau

Camprodon

18 d'abril 2016.18:50h

Respondre

Primer de tot, moltes gràcies per tots els comentaris que feu. Ens agrada que els articles es debatin i critiquin. Quan vam escriure aquest article sabíem que generaria controvèrsia i en els... Llegir més nostres propis entorns tenim gent molt a favor o en contra del que hem escrit o argumentat.

Des de tot el respecte, voldríem aclarir coses que critiqueu de l’article sense que siguin 100% certes tal com les expresseu.

- En cap moment posem el mateix sac tarot, homeopatia o psicoanàlisi. Tot i això, totes elles són disciplines considerades pseudociència i així ho diem i posem a la mateixa frase. Igual que en la ciència existeixen disciplines molt diferents entre elles, en la pseudociència també i així ho expressem.

- Nosaltres respectem tots els metges o persones que utilitzen la homeopatia i per això ho diem al text. Malgrat això, no compartim els seus fonaments i així ho expressem de manera clara. En cap moment critiquem els metges que ho exerceixen, segurament n’hi han de molt bons i de molt dolents com en la medicina convencional. De fet, tal i com diu algun comentari si els metges homeòpates recomanen fer antibiòtic o fàrmacs convencionals després que un tractament homeopàtic no hagi millorat potser ja indica alguna cosa.

- En el text no descartem en cap cas la homeopatia com a tractament additiu que podria millorar les condicions del pacient. Ni la homeopatia, ni els curanderos ni per exemple el cànnabis. Cada persona és un món i hi haurà persones que li millori, hi haurà persones que no notaran res o hi haurà persones que se sentiran pitjor.

- Hi han molts estudis que demostren que la homeopatia és com un tractament placebo, és a dir, un tractament innocu ja que moltes vegades porta una substancia química diluïda extremament en aigua que no té cap activitat. També hi han molts estudis que diuen que un placebo pot tenir efectes positius sense tenir cap substància química i és per això que els assajos clínics les persones que hi participen no poden saber el que estant prenent. Per aquest fet no creiem que la homeopatia sigui una veritable medicina tot i que pot ser eficaç en molts casos per efectes més mentals que biològics o químics (i insistim, és la nostra posició i qualsevol discrepància és respectable). I clar que també hi han estudis que demostren eficiència de la homeopatia però no es té molt clar per quins mecanismes actua.

- Algunes de les paraules que utilitzem serien igualment vàlides per tot el que envolta la industria farmacèutica i tots els diners que mou. Algun dia en parlarem més a fons. De fet en els dos casos, en homeopatia o industria farmacèutica, ens volen fer empassar coses no del tot certes.

Segurament tampoc estareu d’acord en aquestes argumentacions però tot i no defensar la homeopatia per les malalties greus que apareixen al text, acceptem que aquesta pugui ser eficient si la persona hi creu i sent que millora.

Salut!

R

Ricard

Vilanova

18 d'abril 2016.15:24h

Respondre

En aquest article NO respecteu cadascuna de les opinions que ens puguin despertar les branques de la pseudociència. Quina vergonya que fiqueu al mateix calaix la homeopatia i el tarot. No crec que... Llegir més els metges homeòpates pretenguin curar una malaltia com ara el càncer amb medicina homeopàtica, però estic segur que és un bon remei per combatre els símptomes dels tractaments. Pel que fa a la vinyeta que acompanya l’article, vull afegir que em sembla curiós que es digui que no hi ha estudis que demostrin que la homeopatia funciona quan sí que n’hi ha, a centenars i amb tanta base científica com vulgueu: és qüestió de voler buscar i no de creure el que ens volen fer empassar.

Potser també estaria bé deixar de culpar als metges homeòpates i ser una mica més conscients nosaltres mateixos de què creiem i què fem, que ningú ens obliga a res.

Totalment d’acord amb l’Albert: amb aquest article no l’heu ni rascat. Potser això també és pseudociència.

M

Miquel

Igualada

18 d'abril 2016.20:42h

Ricard,

Diguis la referència de només un dels ”centenars d’articles cientifics publicats sobre l’ homeopatia” que menciones. Només un...Ah! I que no sigui el de la memòria... Llegir més de l’aigua si pot ser...

Una abraçada

A

Albert

Igualada

18 d'abril 2016.13:23h

Respondre

300 metges amb carrera de metge estan col·legiats al col·legi de Barcelona i tenen màsters en homeopatia i tenen consultes privades a on treballen com a metges i recepten com a metges amb carrera... Llegir més de metge i amb una especialitat en homeopatia. Aquests metges tenen un nivell científic tan bo com els metges que no fan homeopatia. Els metges amb especialitat en homeopatia recepten en funció del que ells com a metges creuen, moltes vegades amb remeis homeopàtics, però, d’altres també receptant antibiòtics o el que la medicina no homeopàtica té com a possible cura...
Es porta molt de temps fent demagògia en aquest sentit... l’homeopatia no cura el càncer, pot ajudar a disminuir els efectes secundaris de les radioteràpies i les quimioteràpies. La ciència no tanca la porta a l’homeopatia tot i que alguns si que ho volen. De gent que estafa hi ha en tots els sectors, metges, fusters, botiguers, polítics, etc.

p

paio

Igualada

18 d'abril 2016.11:33h

Respondre

Amb tots els respectes, em sembla que posar el tarot i la numerologia al mateix nivel que el psicoanàlisi em sembla molt (massa) agosarat i treu densitat a tot el que puguin dir, que com a idea... Llegir més general, té força raò. No em vull posar amb l’homeopatía (que jo no he provat ni en principi penso fer-ho), però el fet de que hi hagi molts metges que hi creuen fa pensar que alguna base hi ha, i tampoc s’hauria de posar juntament amb el tarot i demés mandangues.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.