Dilluns, 26/3/2018
3694 lectures

Penedès, i ara què?

Un dels meus referents sobre el tema de l’organització territorial es en Jesús Burgueño, geògraf de la universitat de Lleida que va formar part de la ponència territorial coneguda com a “Informe Roca”. En Burgueño ha publicat nombrosos papers sobre divisió administrativa, comarcal, etc. i en diferents ocasions ha centrat la seva mirada al cas de l’Anoia (i de l’Alta Segarra). Per a aquest autor, la comarca de l’Anoia es un dels casos de “difícil encaix” i de fet, un dels seus darrers articles porta per títol “El difícil encaix de l’Anoia, encara”, publicat a a la revista Treballs de la Societat Catalana de Geografia a mitjans del 2017. El mot “encara” potser es refereix a la novetat que representa la incorporació d’aquesta comarca a la vegueria del Penedès.

En el meu cas, sempre he estat crític en la inclusió de l’Anoia en aquesta nova vegueria pel fet de resoldre mes problemes per a la resta del Penedès que no pas per a la mateixa Anoia. Dit d’una altra manera, el Penedès necessita més a l’Anoia (o una part d’aquesta)  que l’Anoia al Penedès. Expressat en paraules d’en Burgueño al seu article això és: “la integració d’Anoia ha reforçat moltíssim la nova vegueria, perquè li ha donat una dimensió acceptable, si bé no deixa de ser la més petita en superfície”. Tant es així, que al meu parer la viabilitat de la vegueria del Penedès sense la superfície i els habitants extra aportats per l’Anoia estava en dubte, donat l’entorn tant metropolitanitzat en el que s’encaixa el Penedès (no és el Pirineu, per dir-ho així).

Però si soc fan d’en Burgueño és per com aquest autor intenta resoldre les tensions en organització territorial de manera integral, amb una mirada a escala catalana i no a partir de les menudeses locals. En aquest sentit, el seu article planteja l’absurditat de debatre ja si era o no la millor opció la del Penedès, diu en Burgueño que “Finalment, la major part de la comarca d’Anoia formarà part de la vegueria del Penedès. Serveix de poc, ara, debatre si aquesta era la millor opció”. Al contrari, el que intenta l’autor és, tot aprofitant la constitució del Penedès com a nova  realitat administrativa, resoldre l’encaix de l’Anoia a la realitat comarcal catalana. La seva proposta es basa en dos elements principals:

  1. L'ampliació de la pròpia vegueria del Penedès incloent el sistema urbà de Martorell (que constituiria una nova comarca) i la rodalia de Santa Coloma de Queralt.
  2. La segregació ja del nord de l’Anoia per a constituir l’Alta Segarra, i l’ampliació de l’Anoia amb la incorporació de la rodalia de Santa Coloma de Queralt. Aquesta ampliació es justifica per la existència de realitats funcionals, com per exemple, la sanitària.

En clau Anoia, aquesta ampliació del Penedès permetria integrar en la mateixa vegueria que la (nova) comarca de l’Anoia un territori amb el que hi té forts lligams funcionals (treball, comunicacions, etc.), com és el baix Llobregat Nord, així com un dels territoris que tradicionalment més s’ha relacionat amb Igualada, com és la rodalia de Santa Coloma. L'Anoia també seria la primcipal comarca en superficie del penedès, de fet, ja ho és ara.

I amb l’ampliació del Penedès, en Burgueño el que ve a dir és que posats a crear la vegueria del Penedès, cal crea-la plenament i amb tota la seva extensió. De fet, l’autor recorda precedents d’aquest territori en organitzacions territorials sectorials, com la regió sanitària Penedès - Anoia del 1980, que s’ajustaria força a aquest àmbit proposat per en Burgueño (Anoia sense rodalia de Calaf, els penedesos, Garraf, rodalia de Santa Coloma i el nord de la comarca del Baix Llobregat).

El que sembla clar és que el naixement de la nova comarca de l’Alta Segarra, amb la llei de vegueries en ma (no està permès el repartiment d’una comarca per dos vegueries) és qüestió de (poc) temps. I que la integració de l’Anoia al Penedès és ja un fet. En aquest sentit i assumint aquesta realitat, en Burgueño aporta una visió estratègica que cal valorar. Podeu consultar el seu article complert a: http://www.raco.cat/index.php/TreballsSCGeografia/article/viewFile/329169/419757 

* El mapa de portada és extret de l'Informe sobre la revisió del model d'organització territorial de Catalunya, conegut com a  Informe Roca. Any 2000.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.