TORNAR

10 anys de dones patge a Igualada

L'any 2002 un grup de dones va entrar per primera vegada a la cavalcada de Reis

cultura
Dimarts, 3 gener 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Si hi ha una festa de la que els igualadins se’n sentin orgullosos, aquesta és la Festa dels Reis d’Igualada, una tradició centenària que ha estat reconeguda com a Festa Popular d’Interès Cultural. Avui homes i dones patge recorren els carrers de la ciutat portant felicitat als més menuts, un fet que està totalment normalitzat però que fa deu anys va omplir pàgines de la premsa local i nacional.

L’hivern del 2001/2002 no va ser comú a Igualada, una nevada havia deixat els carrers blancs creant un paisatge nadalenc propi de qualsevol postal. Va ser aquell any, el 5 de gener del 2002, quan un grup de 10 noies del recent creat ‘Col·lectiu Propatgesses’ va introduir-se per primera vegada a la cavalcada del Reis. Amb el suport silenciós de molts igualadins i moltes ganes de canviar les coses, van iniciar un camí que va dur a la normalització de la presència de dones a la cavalcada.

Regió 7, 5 d'octubre

Regió 7 6 de gener 2002

Aquesta no va ser una acció aïllada, la demanda de la participació de les dones venia de lluny. Aquell mateix hivern dues noies van presentar per primera vegada la petició formal de participar en la festa vestides de patge, però les normes del moment no permetien la seva incorporació.

Regió 7, 21 de desembre 2001

De fet, l’any anterior l’anomenada ‘Patgesa Nasira’ ja havia desfilat entre els patges. Sense xapa, va seguir la cavalcada des de la Soledat fins al final. Després d'aquest precedent, l'any 2002, 10 patgesses van seguir la cavalcada. Aquesta acció, juntament amb la voluntat de canvi i apertura de la Comissió de Reis, va fer que el 2003, la Comissió acceptés introduir noies patge a la festa.

El consistori igualadí donava suport a l’entrada de les dones patge, de fet, la 'Patgessa Nasira' va visitar el Saló de la Infància l’any abans de la seva acceptació oficial. L’aleshores alcalde de la ciutat, Jordi Aymamí, havia mostrat la seva posició favorable a la introducció de dones patges i la resta de partits també ho veien amb bons ulls.

L'enllaç, 3 de gener 2002

El 2003 semblava que la bona notícia arribava, la Comissió de Reis, que any rere any fa possible que la Festa sigui un èxit, acceptava l’entrada de dones a la Cavalcada de Reis però no de manera completa. La infraestructura que suposa la introducció de més patges –siguin homes o dones- va fer que es limités l’entrada de patgesses a 15. La comissió havia fet un pas endavant però no va ser vist amb bons ulls pel Col·lectiu Propatgesses que després d’un any des de la seva creació, agrupava una quarantena de persones.

Diari d'Igualada, 13 desembre 2002

Regió 7, 15 desembre 2002

El 2003, doncs, malgrat la intenció de la Comissió d’introduir dones a la festa, la limitació en el nombre de patgesses va ser, també, un tema recorrent pels mitjans de comunicació locals i nacionals.

Finalment, l’any 2004, després d’anys de treball i negociacions, les dones van desfilar amb total normalitat durant la cavalcada, però també van sortir el dia 28 i l’1. Van viure la possibilitat d’arribar a les cases i entregar els obsequis als més menuts i van normalitzar un fet que avui no ens estranya, que les dones vagin vestides de patge i participin des del cor d’una de les festes més emblemàtiques de la ciutat.


16 Comentaris

k

karla

5 de gener 2012.09:46h

Respondre

Narcís: perquè ha sigut un error? No ho fan bé les noies? Potser millor que molts nois.Si hem de mirar la història o la llegenda tampoc se sap del cert si eren reis o reines i tampoc si eren 3 o... Llegir més 4.
Judit: Pel que fa al tema del maquillatge, a la majoria de patges i patgesses se’ls veu que van pintats. La canalla no és idiota, sinó prou observadora. Els meus fills,de ben petits ja em preguntaven perquè anaven tant pintats els patges i jo els deia que per fer més goig...I si et pregunten perquè es pinten de negre els dius que no n’hi ha prou de negres i que es pinten perquè llueixen més els colors brillants de la roba...quan hi ha innocència els pots enredar de mil maneres i s’ho creuen.

P

Pau

igualada

4 de gener 2012.16:44h

Respondre

Llegim ?

N

Narcís

Igualada

4 de gener 2012.11:33h

Respondre

Jo crec que la incorporació de les patgesses ha sigut un error. L’any 2002 vaig oposar-me i des del partit polític que formava part aleshores em van dir que era políticament incorrecte la meva... Llegir més opinió. Les tradicions són això, tradicions i no cal perdre el nord i barrejar-ho amb problemàtiques d’altres àmbits com pot ser el laboral o fins hi tot l’àmbit del comerç. A tall d’exemple, mireu els catàlegs de joguines de les botigues d’Igualada i veureu que hi ha nenes i només nenes jugant amb nines i cuinetes. Les associacions d’Igualada haurien de centrar esforços amb això.

N

Núria

Igualada

4 de gener 2012.09:10h

Respondre

M’és imposible no respondre a Igualadi (anònim), les patgesses a les que tu recrimines que van surtir a fer el ”numeret”, els hi estic molt agraida i les felicito, no ho havia fet fins ara, ... Llegir més per la seva valentia i coratge, gràcies a elles, he pogut participar activament de la festa de la ”il.lusió” des de fa uns quanta anys.
I em pregunto com ho saps que no hi participen? Que potser revises les llistes d’inscripció a veure qui si apunta i qui no?. A csa meva d’aixó en diem ”xafarderia”

J

Josep

Jorba

4 de gener 2012.00:12h

Respondre

La vostra publicació exerceix una politica de censura vergonyosa, capant comentaris amb un criteri gens professional.

J

Josep

Igualada

3 de gener 2012.23:14h

Respondre

Les tradicions s´han de respectar, totalment d´acord amb JB.

i

igualadí

3 de gener 2012.21:12h

Respondre

Passats els anys hem pogut comprovar quines dones-patge de veritat s’estimen la festa i col·laboren per millorar-la i quines només van sortir el primer/segon any per fer el numeret. Sort i... Llegir més gràcies a tots aquells/es que fan de la Festa de Reis d’Igualada la millor del país !

i

igualadi

Igualada

3 de gener 2012.19:30h

Respondre

Ben vist jb

j

jb

Igualada

3 de gener 2012.16:13h

Respondre

És complicat pronunciar-te en aquest tema sense quedar, sota algunes mirades, com un masclista. La igualtat entre sexes em sembla una cosa normal, com no podia ser d’altra manera, ja que així... Llegir més m’han educat. Però d’aquí, al ”tot val” em sembla que hi ha una gran diferència i en les tradicions les hauríem de mantenir si volem que segueixin sent només això: tradicions, que no guerres de sexes.
Ara, també li ha tocat als pastorets canviant el Llucifer i crec que a Satanas. Doncs fantàstic i tots feliços!
Per cert, per quan la nena Jesulina o les reines Melciora, Gaspara i Basaltara? Total, del que es tracta no és d’això precisament ...

M

Montserrat Díez Vilarrubias

Igualada

3 de gener 2012.11:33h

Respondre

No és el mateix que hi hagi dones que facin de patge que patgesses. En aquest sentit, crec que falta fer un pas endavant!

E

Ester Vich

Igualada

3 de gener 2012.10:40h

Respondre

Entre tots hem aconseguit la millor festa!!!

A

Ainhoa

Igualada

3 de gener 2012.10:38h

Respondre

Moltes felicitats a les dones que van decidir introduir-se en una de les festes més importants de la nostra ciutat, trencant amb els arcaismes. Poder formar-ne part és una de les experiències més... Llegir més gratificants i emotives.
I pel que fa a la vestimenta, no crec que només sigui cosa de patgesses, per que els patges també innoven per igual.

J

Judit

Igualada

3 de gener 2012.10:00h

Respondre

A mi em sembla bé, que surtin patgesses, sempre i quan portin els cabells ben recollits i amb el passamuntanyes. El dia 28, concretament a la plaça de l’ajuntament, vam veure una patgessa que... Llegir més portava els cabells per fora fent que el coll del jersei li fes fregament, i li marxés el maquillatge... per una cosa com aquesta és pot desfer la innocència d’un infant... Cal dir que també hi ha patges que ho fan.

S

Santi Carbonell

3 de gener 2012.09:47h

Respondre

La foto de dalt es la primera foto de les primeres patgesses.
Santi

M

Montse L.

IGD

3 de gener 2012.09:32h

Respondre

La festa de Reis d’Igualada és més completa des que hi ha dones, s’ha demostrat que totes les pors i recels no treien cap a res... Per sort el temps posa les coses al seu lloc! Endavant amb la... Llegir més Festa de Reis, que és la millor de Catalunya!

A

Antoni

Igualada

3 de gener 2012.08:14h

Respondre

La foto de dalt de tot no sé si són les patgesses que hi havia el dia 1. En tot cas, tot i que evidentment estic d’acord amb l’entrada de les dones patge, crec que s’hauria d’anar amb... Llegir més compte amb la vestimenta. Aquí ja en veiem una que va amb capa. Crec que els vestits de patge haurien de continuar amb la seva elegància i luxe, i alhora la seva austeritat, en el sentit, que segueixin tots amb el mateix esquema. I crec que això, les dones patge ho haurien de cuidar una mica. Començo a veure certs complements als vestit, que em fan pensar que això pot ser una competició per veure qui ”innova/llueix” més.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.