TORNAR

35 anys de coral juvenil Xalest

Concert de Nadal amb ex-cantaires

cultura
Divendres, 19 desembre 2008. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Després de 35 ansy d'assajos, concerts i moltes activitats, la Coral Juvenil Xalest segeuix en marxa. Hi han passat centenars de cantaires i aqeust diumenge es retroben per fer un concert per celebrar aquest aniversari. Antics cantaires i esl més joves que hi ha hagut els darrers anys i fins ara oferiran un repertori que dirigiran els difenerents directors que han passat per la Coral al llarg dels anys. serà diumenge a les 7 de la tarda

cartell del concert

concert de Nadal 2007

1985

El concert

Per commemorar aquest 35 anys de la Coral Juvenil Xalest, s'ha organitzat un concert, que serà aquest diumenge 21 de desembre a les 7 de la tarda al Teatre de l’Ateneu Igualadí. I no serà un concert qualsevol, sinó que amb diferents efectes i sorpreses anirà repassant tota la història de la Xalest. Una història que forma part de centenars d’igualadins i anoiencs. Per l'ocasió, l'actual director, Carles Prat ha composat un himne que també es podrà sentir diumenge al concert, per celebrar aquest 35è aniversari.

Una mica d'història

La Coral Juvenil Xalest va néixer l'any 1973. El grup de més grans e la Gatzara, volien seguir cantant i no podien cotinuar a la coral infantil. Així, amb els mateixos cantaires i els mateixos monitors de la coral Gatzara es va engegar el nou grup, tot i que al llarg dels anys s'hi va anar afegint excantaires de Verdums, de Gatzara i gent que no havia estat en cap cor infantil.

.

La primera etapa de la coral dura fins l’any 1981 i està marcada per la direcció de la Mercè Garcia i pels canvis de formació, de coral mixta a coral de veus blanques i a grup de flautes. En els seus principis, les activitats en què participava el Grup Xalest eren bàsicament concerts que compartia amb la Coral Mixta de l’Schola Cantorum i la Gatzara, les trobades amb altres grups intermedis i alguna col•laboració com en les Caramelles del barri del Poble Sec o amb la Llar del Pensionista. En aquesta primera etapa es va arribar a fer un uniforme que consistia en faldilles marrons i camisa blanca amb flors per les noies i pantalons marrons i camisa blanca per els nois.

La segona etapa, amb inici el setembre de l’any 1981, està marcada per un nom, la persona que va dirigir la coral durant els següents quinze anys: Antònia Enrich. Era el segon cop que agafava la direcció del cor. Durant dos anys el cor va conviure juntament amb el grup de flautes i els concerts es feien junts.

Antònia Enrich, entre altres coses, va voler fer cada any quelcom que sortís o destaqués per sobre de les activitats i els concerts tradicionals, com el concert de Nadal i el concert de St. Jordi. El curs 84/85 es va fer un intercanvi fora dels Països Catalans. La segona sortida que es feia fora del país fou a Semeac, França, encara juntament amb la Coral Infantil Gatzara. De totes maneres, a part d’aquesta sortida esporàdica i dels concerts tradicionals, les activitats que s’anaven fent a Igualada i la comarca de l’Anoia anaven augmentant. El grup augmentava de cantaires, una cinquantena els que van anar de viatge a Alemania i a cantar al Palau de la Música Catalana. El cursos 90/91 i 91/92, ja es començava a arribar al punt culminant de la història de la Xalest, quasi vuitanta cantaires formaven part del cor.

A la tercera etapa ja no hi havia un nombre de cantaires tan elevat com feia dos o tres anys però s’havia creat un ambient que es transformava amb una colla de gent que passarien força anys de la seva vida a la coral. Amb la marxa d'Antònia Enrich com a directora els nous responsables de la Xalest van passar a ser Montse Forn i Jordi Marimon directors fins l’any 2001, època durant la qual es van fer algunes sortides importants a Mallorca, Andorra, Girona o Vic.

L’any 2000, juntament amb Corals Joves de Catalunya la Xalest va poder participar en un concert de característiques enormes. Van fer un concert a l’Auditori interpretant el Carmina Burana de Carl Orff, dirigits pel prestigiós director Pierre Cao i acompanyats per l’Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

La junta es va renovar amb la gent més jove de la coral i el concert de Sant Jordi de 2001, fet conjuntament amb la Mixta van finalitzar la seva etapa com a directors. Els directors que els van succeir van ser Joan Mas i Joan Requesens, que va ser substituit al cap d'un temps per Elisabet Mestres.

Entre diverses sortides i concerts, la Xalest va participar l'’any 2003, en l’estrena de l’oratori de Ms. Valentí Miserachs Mil Anys en el qual van participar tots grups coral igualadins juntament amb la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia, per la commemoració del Mil•lenari de Santa Maria d’Igualada.

El curs 05/06 es va tornar a l’Ateneu i Carles Prat s’incorpora a la direcció del cor i Joan Mas va deixant de mica en mica la coral. L’any 2006 significa un canvi total de rumb de la Coral Juvenil Xalest. Per primera vegada a la història es prioritza el cant com a objectiu i fi de la coral. Així, un dels canvis principals va ser buscar un director que estigués cursant els estudis de direcció (i per primera vegada es remunerar el director, fet que no havia ocorregut fins el moment), encaixant en aquest perfil es troba Josep Miquel Mindan que va portar la direcció de la coral fins aquest curs, que ha torna a agafat el relleu el tenor i jove compositor Carles Prat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.