TORNAR

50 experts i tècnics intercanvien coneixements sobre la conservació del paper i la pell

cultura
Diumenge, 29 novembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El passat dimarts 24 i dimecres 25 de novembre, una cinquantena d’experts i tècnics de museus, arxius i biblioteques van celebrar el Seminari sobre conservació i manipulació de paper, pergamí i pell en museus, arxius i biblioteques al Museu Molí Paperer de Capellades, el Museu de la Pell d’Igualada i el Museu del Traginer. La primera iniciativa conjunta de tres museus de la comarca, el Museu Molí Paperer de Capellades, el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia i el Museu del Traginer-Col•lecció Antoni Ros ha estat tot un èxit.

Al llarg de dos dies, més de 40 participants entre professionals i estudiants van seguir les ponències, visites i demostracions sobre la conservació preventiva i la correcta manipulació dels fons documentals i gràfics en paper, pell i pergamí.

La primera jornada es va desenvolupar al Museu Molí Paperer de Capellades i es va dedicar a aprofundir diferents aspectes de la conservació del paper com a suport de l’escriptura. Especialistes del Departament d’Enginyeria Tèxtil i Paperera de l’UPC, de l’Arxiu de la Corona d’Aragó i del Museu Nacional d’Art de Catalunya van impartir coneixements diversos sobre tipus de fibres i pastes, tintes d’escriure i tipogràfiques, tècniques de dibuix i tècniques de conservació i manipulació del paper. Els participants també van poder gaudir de la visita al Molí i de la demostració de la fabricació del paper de manera artesana, que van poder experimentar ells mateixos.

El segon dia es va dedicar a la pell i el pergamí i es va desenvolupar al Museu de la Pell d’Igualada. Químics adobers i experts de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial d’Igualada i de l’Arxiu Nacional de Catalunya van aportar informació detallada sobre les propietats de la pell, tipus i qualitats de pells diverses i diferents experiències en conservació i restauració de pergamins. El seminari es va completar amb una visita al Museu del Traginer i a l’antiga adoberia de Cal Granotes i també va comptar amb la demostració de diferents fases de la fabricació artesanal del pergamí, complementada amb una demostració d’escriptura i d’il•luminació d’aquest suport.

El Museu Molí Paperer de Capellades i el Museu de la Pell d’Igualada són secció del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. La idea de col•laborar en temes d’interès comú ha trobat per aquest seminari el suport del Departament de Cultura, que enguany ha iniciat una nova línia per incentivar el treball conjunt de museus d’un mateix territori. També hi han col•laborat el Consell Comarcal de l’Anoia, els ajuntaments respectius i la fàbrica de paper J. Vilaseca SA.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.