//Plugins sense CDN ?>
El llibre premiat en la penúltima edició del Premi de recerca Joan Mercader es presenta a Igualada. Un estudi que tracta l'auge de l'economia vitivinícola a l'Anoia i el Penedès, fa dos segles.
El Saló de Sessions de l'Ajuntament acull aquest vespre, a 2/4 de 8 del vespre, la presentació del llibre 'Terra de ceps. Especialització vitivinícola i món rabassaire a les comarques de l'Anoia i l'Alt Penedès al segle XIX'. Una obra de Josep Colomé-Ferrer, (Vilafranca del Penedès, 1961), que és doctor en Història Contemporània i professor del Departament d'Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial de la Universitat de Barcelona, i membre del Centre d'Estudis Antoni de Capmany d'Economia i Història Econòmica. Aquest treball editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat, va obtenir el Premi de recerca Dr. Joan Mercader 2016. Presentarà el premi el president del CECI, Xavier Barberà Bota i el doctor Miquel Gutiérrez Poch, professor titular l'història econòmica de l'UB i mantenidor del Premi, presentarà el llibre. Durant l'acte es farà un reconeixement i homenatge ala figura del desaparegut Francesc Valls-Junyent.
El llibre parla del procés d'especialització vitícola que va tenir lloc a les comarques de l'Anoia i l'Alt Penedès al llarg de la segona meitat del segle XVIII i durant tot el XIX, de les transformacions del paisatge i dels canvis en les relacions socials i polítiques que l'avenç dela vinya va comportar. Al llarg d'aquestes pàgines es posa en relleu el paper destacat que va jugar la gran propietat de la terra en aquest procés d'especialització vitivinícola, així com el protagonisme que hi va tenir el contracte de rabassa morta. L'estudi analitza la relació existent entre viticultura i creixement demogràfic, l'aparició de nous poblaments i les característiques dels nuclis familiars i de les explotacions rabassaires. Presta especial atenció a les relacions veïnals i al paper jugat per les dones en aquestes societats rabassaires, tant en l'àmbit de la llar com en el món del treball o en els conflictes socials. També hi ha espai per l'estudi de la crisi provocada per l'arribada de la fil·loxera, la posterior replantació de les vinyes i el conflicte rabassaire de finals del segle XIX.
Colomé-Ferrer s'ha especialitzat en història agrària i social, i ha centrat la seva tasca investigadora en l'estudi del procés d'especialització vitícola català en el segle XIX i les seves característiques econòmiques, demogràfiques i socials. Destaquen els seus treballs sobre el moviment rabassaire i la conflictivitat social relacionada amb el món vitivinícola català en el segle XIX. Ha publicat en revistes especialitzades, en obres col·lectives sobre temàtiques vinculades a la història agrària i ha coordinat diversos llibres.