TORNAR

El Ball de Bastons d'Igualada, una tradició centenària recuperada

cultura
Dijous, 20 agost 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Ball de Bastons era una de les danses més importants que es feien per les festes del Corpus d’Igualada. Ben aviat varen començar a prendre part en la Festa Major. Anomenat ja al segle XVII en documents oficials i desaparegut fa pràcticament un segle, aquest any un grup d’Igualadins s’ha proposat recuperar la formació i l’Ajuntament acollirà aquesta tarda la presentació oficial al saló de sessions.

Imatge de l'exposició als aparadors de l'antiga Merceria Vidal

Vestimenta actual del recuperat Ball de Bastons

Ball de Bastons d'Igualada, 1908 - Foto: Arxiu Comarcal de l'Anoia

El Ball de Bastons d’Igualada

La primera notícia que en tenim és de l’any 1687, però segurament feia un parell de generacions que existia. Per tant, és el més antic de la demarcació i apareix documentat abans que colles tant importants com les de Vilafranca, Masquefa, El Vendrell, l’Arboç, Sant Quintí de Mediona, Oló, Artés, Solsona... Així doncs, 322 anys després, una associació sense ànim de lucre i composta per un grup d’igualadins ha decidit recuperar-lo, entenent que és un dels elements del seguici del qual podem estar orgullosos.

El Ball d’Igualada no forma part de cap tradició concreta, sinó que resta a cavall dels estils del Penedès i del Bages, cosa que el fa molt interessant dins el conjunt dels bastons catalans.

El Ball recuperat

La recuperació d’enguany s’ha fet amb la major cura possible, tenint en compte les melodies originals conegudes i que li eren pròpies i, sobretot, tenint en compte les fotografies històriques que de la colla antiga es conserven. Malauradament, no hem pogut recórrer a fonts orals donat que el record era ja esborrat del tot, ja que des de 1921 les colles que venien a Igualada per la Festa Major eren forànies, cosa que va fer valer molt més el gust pel model de balls de bastons propi del Penedès. Ens hem centrat, per tant, en les fonts escrites i la memòria gràfica, sovint guardada en cases particulars.

El vestuari constitueix també un intent de recrear aquells dansadors gremials, amb camals de cascavells, faldilleta vermellosa, la faixa contrastada, el corbatí o el mocador, espardenyes blanques i el barret especial, a manera de record del casc dels guerrers, guarnit de cintes de colors vius. El criteri no ha sigut arqueològic, sinó que s’ha intentat entendre un concepte i aplicar-lo amb la major elegància possible; tenint en compte, a més de l’estil penedesenc, les riques tradicions de la Catalunya Central.

Els instruments que sonen els balls del nostre Ball són el violí i el flabiol, ja que tenim constància que així era des de mitjan segle XIX.

Exposició al carrer

Podeu trobar més informació sobre la recuperació d'aquest ball i documents antics sobre la història del Ball de Bastons en la petita mostra que hi ha exposada als aparadors de l'antiga merceria Vidal, al carrer de l'Argent fent cantonada amb la Plaça de l'Ajuntament.

Des d’aquesta festa Major el Ball de Bastons d’Igualada s’incorpora al seguici popular, compartint espai amb les altres colles de gegants, dracs, diables, capgrossos, bastoners, grallers, tabals i l’Àguila.

Bona Festa Major

Ball de Bastons d’Igualada


5 Comentaris

B

Bastonera

Igualada

21 d'agost 2009.15:38h

Respondre

Jeje, ho vaig entendre just després d’haver respòs el teu missatge, Lola. Ben vist! tens tota la raó! Jeje

L

Lola

Igualada

21 d'agost 2009.10:26h

Respondre

Perdoneu, em referia a una altra accepció del terme ”ball de bastons”...

(ambdós tant nostrats)

;-)

P

Pau

Igualada

21 d'agost 2009.01:51h

Respondre

Personalment , Lola, crec que la recuperació que s’ha dut a terme està feta de la millor manera possible i crec que al 2011 no hi haurà pas ningú que en pugui fer una de millor

B

Bastonera

Igualada

20 d'agost 2009.09:52h

Respondre

L’autèntic és el que recuperem ara amb la colla, et podries explicar, Lola?

L

Lola

Igualada

20 d'agost 2009.09:37h

Respondre

L’autèntic Ball de Bastons d’Igualada està previst que es recuperi el 2011 (a finals de maig).

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.