//Plugins sense CDN ?>
El Ball de Sant Miquel i Els Diables, que va néixer al 2011, ha celebrat aquest dissabte la seva primera Diada en motiu de la celebració de Sant Miquel Arcàngel, que va ser el passat 29 de setembre. La colla igualadina ho va fer acompanyada del Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, un dels balls de diables de referència del país que també representaran el seu ball parlat. D'entre els actes de la diada cal destacar el correfoc, que va omplir els carrers del nucli antic de foc i pólvora.
El Ball de Sant Miquel i els Diables d'Igualada ha celebrat aquest dissabte la seva primera Diada. A les 6 de la tarda va tenir lloc la desfilada a toc de tabal pels carrers del nucli antic de la ciutat, a continuació, la mostra de balls parlats i el recital de versos satírics van omplir la Plaça Pius XII. Finalment, el plat fort de la Diada va arribar a les 9 del vespre amb un espectacular correfoc a càrrec de les dues colles, que curt però intens va fer vibrar més d'un cop les parets del centre d'Igualada. L'acte va culminar amb una gran encesa a la Plaça Pius XII on hi van participar les dues colles simultàniament.
Una mica d'història
Els Diables a la ciutat d’Igualada apareixen documentats per primera vegada el 1451, quan es va demanar a Joan d’Aranda de Jorba que deixés un arnés blanc per al Sant Miquel, tal i com ja havia fet altres anys.
Segurament aquesta comparsa i la seva representació hauria tingut un origen en els entremesos, en forma de ball parlat o potser amb mímica en un primer moment, de manera que es pretenia explicar la caiguda dels àngels rebels a l’infern. Segurament també hi prenia part la víbria o drac que arrodonia l’esmentada representació del quadre infernal, contraposat a l’entremès o castell del paradís.
Després de mantenir-se durant tot el segle XVI i bona part del XVII, es retroben en un programa de Festa major de l’any 1851. A partir d’aleshores s’anomenarà Ball de Diables (o "Els Diables"). El Ball apareix a la Festa Major d’Igualada amb molta continuïtat entre 1851 i 1930 i esdevé un dels principals referents històrics catalans del què es coneix com a "model de diables penedesencs" amb parlaments vuitcentistes.
Les darreres aparicions del Ball de Diables igualadí foren segurament per la Festa Major de 1933 (encara consten al programa). El 1930 es van fer unes fotografies realitzades per a l’Arxiu Fotogràfic Municipal d’Igualada per un concurs relacionat amb la Festa Major i el nostre Ball encara hi apareix. De fet, les colles locals dels balls de bastons, pastorets o cercolets ja havien desaparegut al llarg dels anys vint. Per tant, pensem que la desaparició de la colla local de diables es donà ben just abans de la Guerra Civil, segurament amb la mort del qui fou un històric cap de colla: Antoni Palomas, àlies "El Trinco".
Fredi Marimon
Igualada
5 d'octubre 2015.13:08h
Hauríeu de canviar el nom amb el qual mencioneu a aquesta colla. Els ”Diables d’Igualada” és un nom registrat que pertany a una altra colla igualadina. Gràcies