//Plugins sense CDN ?>
El ball parlat d'Igualada es compta entre els més antics de Catalunya, des del segle XV, i per això té lloc a la coordinadora catalana que agrupa aquestes manifestacions. Una coordinadora que es presenta oficialment aquest proper divendres. L'igualadí Daniel Vilarrubias serà a la taula rodona que reunirà a diverses persones que han treballat sobre aquests balls.
Aquest divendres 21, la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya (CBDTC) realitzarà la seva presentació oficial a Tarragona. Hereva de la Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya, aquesta agrupació reuneix 11 balls de diables, entre ells el Ball de Sant Miquel i Diables d'Igualada, colla activa des de 2010-11. L'objectiu de la coordinadora és "treballar per aquelles colles que utilitzen i volen utilitzar un model tradicional de ball de diables, sigui el model penedesenc o el model del Baix Camp".
L'acte arrencarà a les 12 a la Sala de Premsa de l'Ajuntament tarragoní amb la presència de les autoritats municipals de cada municipi representat a la CBDTC i diverses entitats relacionades amb el món de la cultura popular. En aquest acte es donaran a conèixer les finalitats i objectius que la CBDTC vol assolir. Ja a la tarda, a 2/4 de 6, a l'Antiga Audiència de Tarragona, tindrà lloc una taula rodona, amb la presència de Ramon Vallverdú, Salvador Palomar, Daniel Vilarrúbies, Xavi Aranda, Xavier Ribera, Enric Garriga i Josep Bargalló, un acte moderat pel periodista Joan Ignasi Gómez.
El colofó a aquesta intensa jornada, serà una cercavila de foc amb els 11 balls de diables que actualment formen part de la CBDTC (a més de l'igualadí, el Ball de Diables de Sant Quin_ de Mediona, Ball de Diables de Sitges, Colla Vella, Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Ball de Diables de l'Arboç, Ball de Diables del Vendrell, Ball de Diables de Torredembarra, Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera de Gaià, Ball de Diables de Reus i Ball de Diables de Tarragona). La concentració es farà a 2/4 de 10, a la Rambla Nova per anar direcció a la plaça de la Font per iniciar allí el recorregut fins a la plaça de les Cols, per acabar al Pla de la Seu es realitzarà una encesa conjunta. Aquest acte estarà patrocinat per Pirotècnia Igual.
Joan Giner ITV
Igualada
22 d'abril 2017.10:00h
No entenc com una comparsa que fa quatre dies que es va fer es pot dir que ”compta entre els més antics de Catalunya, des del segle XV” jo em pensava que vivia al segle XXI?