TORNAR

Neix la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya

Els igualadins Ball de Sant Miquel i Diables d’Igualada és una de les 11 colles integrants

cultura
Dissabte, 28 gener 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Després de mesos treballant, el passat diumenge 22 de gener es va celebrar l’assemblea constituent de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya(CBDTC) a Vilanova i la Geltrú. Aquesta nova coordinadora és l’herència de l’antiga Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments. El Ball de Sant Miquel i Diables d’Igualadaés una de les 11 colles que l'integren.

 

La CBDTC està formada actualment per 11 balls de diables: Ball de Diables de Reus, Ball de Diables de Tarragona, Ball de Diables de Torredembarra, Ball de Sant Miquel i Diables de La Riera de Gaià, Ball de Diables del Vendrell, Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Ball de Diables de l’Arboç, Ball de Diables de Vilafranca, Ball de Diables de Sitges “Colla Vella”, Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona i Ball de Sant Miquel i Diables d’Igualada.

Representants de les colles fundadores de la CBDTC (Foto: @jordibrufoto)

Des de l'assemblea manifesten que "les onze colles fundadores d’aquesta coordinadora som conscients que a Catalunya existeix un teixit diabòlic molt gran, ja que a moltes localitats existeixen colles, però també som molt conscients que tan sols una minoria utilitzen un model tradicional". Els principals objectius d’aquesta coordinadora són: vetllar pel reconeixement públic i institucional dels balls de diables tradicionals; difondre els models, així com impulsar-ne l'estudi i la recerca; vetllar pel seu manteniment, en els llocs on ja existeixi; pel seu eventual ressorgiment, en els llocs on es vulgui recuperar o crear; i per la qualitat en les representacions, en totes les actuacions que facin els balls associats; i cuidar, vigilar i potenciar la bona praxi de qualsevol activitat relacionada amb el vessant tradicional i folklòric dels balls integrants de la CBDTC.

La CBDTC obre les portes a totes les colles que abracin el model tradicional de la seva zona, sigui aquest ball de diables centenari o no. Les colles integrants de la CBDTC "creiem i volem tirar endavant aquest projecte ja que entenem que ser d’un ball de diables va més enllà de tirar carretilles ja que la història ens avala", assenyales des de l'entitat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.