TORNAR

La Biblioteca de Masquefa portarà el nom de M. Carme Junyent Figueras

El bateig tindrà lloc dimecres, 24 de gener, a les 17:30 h. Després es presentarà el llibre ‘No patiu per mi’, el llibre pòstum de la lingüista masquefina.

cultura
Diumenge, 21 gener 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Maria Carme Junyent Figueras ha estat un referent en l’àmbit lingüístic les darreres dècades. Una masquefina universal involucrada en el teixit social i cultural, que ha fet d’ambaixadora de la Vila allà on ha anat i ha estat una ferma defensora de la diversitat lingüística i de la llengua catalana i d’una manera de fer i de ser que ha consistit a conviure sense renunciar a la diversitat.

La Biblioteca de Masquefa es convertirà en un lloc per preservar la memòria i el llegat de M. Carme Junyent Figueras, i inclourà un espai gràfic per recordar i explicar la seva figura. El dimecres, 24 de gener, aquest equipament municipal, serà batejat amb el nom de la lingüista masquefina, en un acte que tindrà lloc a les 17:30 h. Aquest esdeveniment no només reconeixerà el seu impacte en l’àmbit lingüístic a Catalunya i a nivel internacional, sinó que la seva contribució a la comunitat masquefina. Després del bateig de la biblioteca, es presentarà el llibre ‘No patiu per mi. Gastronomia, llengua i amistat: la Joia de Viure’.

Una figura cabdal per a la Vila

Maria Carme Junyent Figueras ha estat un referent en l’àmbit lingüístic les darreres dècades. Una masquefina universal involucrada en el teixit social i cultural, que ha fet d’ambaixadora de la Vila allà on ha anat i ha estat una ferma defensora de la diversitat lingüística i de la llengua catalana i d’una manera de fer i de ser que ha consistit a conviure sense renunciar a la diversitat. Ens va deixar el dia 3 de setembre passat.

Va estudiar filologia a la Universitat de Barcelona i es va desplaçar a les universitats de Marburg, Colònia i Califòrnia per completar la seva formació. Es va doctorar a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre les llengües a l’Àfrica i la seva expansió. Era professora del Grau de Lingüística general a la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona –especialitzada en les llengües amenaçades, l’antropologia lingüística i les llengües de la immigració a Catalunya–, i fundadora i directora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi).

Va formar part del comitè d’experts consultats per a la redacció de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics i va ser membre del Comitè Científic Internacional de Linguamón – Casa de les Llengües. També va formar part dels fundadors de la Revista d’Igualada, va comandar l’inventari de les llengües que es parlen a Catalunya i va ser la presidenta del Consell Lingüístic Assessor del Govern de Catalunya.

Masquefa va tenir la sort d’homenatjar-la en diverses ocasions, en especial, en destaquen els lliuraments del Premi Sant Jordi de Masquefa i de la Fava d’Argent de Masquefa. Això no obstant, els seus reconeixements han estat nombrosos i de caràcter nacional i internacional; entre els quals destaca la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, “per la seva llarga trajectòria en l’estudi i la defensa de la diversitat lingüística a Catalunya i al món”, l’any 2019.

El 9 de setembre, els masquefins van acomiadar-se de la M. Carme, en una sentida cerimònia celebrada a La Fàbrica. La sala es va omplir per retre-li homenatge i es va ressaltar la contribució de la M. Carme al municipi i a la llengua catalana. La comunitat masquefina va mostrar la seva apreciació a través d’una participació massiva, destacant la influència positiva que ha tingut en la vida de tants i en el moviment social i cultural de la Vila. La seva pèrdua deixa un buit a Masquefa, però el llegat de la seva vida continuarà ben viu.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.