TORNAR

Calaf recupera avui els comerços antics de la plaça Gran

Dins el projecte museístic “Les botigues de la plaça gran, un tresor recuperat”

cultura
Diumenge, 4 febrer 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En el marc de la Festa Major d’Hivern, dedicada a la seva patrona, Santa Calamanda, Calaf viurà l’estrena d’un ambiciós projecte museístic, “Les botigues de la plaça gran, un tresor recuperat”, amb el qual els antics comerços de les porxades de la Plaça Gran, fins ara tancats, obriran les seves portes perquè els visitants puguin conèixer els oficis i com eren aquests comerços antigament, convertint-los en un atractiu turístic més per a la vila.

L’obertura d’aquestes primeres botigues es farà avui, 4 de gener, a 2/4 d’1 del migdia.

Un dels grans atractius turítics de Calaf és el seu cèlebre mercat, que se celebra cada dissabte des de 1226. Antigament, aquest mercat se celebrava a la plaça Gran, on es trobaven setmanalment els veïns de la vila, dels pobles de l’entorn i gent de pas. Des que Apel·les Mestres el va donar a conèixer a finals del segle XIX al volum “Tradicions”, dins la col·lecció Folklore Català, el mercat de Calaf va esdevenir llegendari i va atraure milers de visitants d’arreu. A les porxades que envoltaven la Plaça Gran van començar a obrir les portes diversos comerços i serveis, com una merceria, un celler, una pastisseria, una impremta i, fins i tot, una petita escola.

  

Calaf va anar creixent i el mercat ambulant es va traslladar, arrossegant els comerços. La Plaça Gran va anar perdent la seva vida comercial.

Ara, l’Ajuntament de Calaf, amb la voluntat de revitalitzar aquesta plaça emblemàtica, ha endegat el projecte “Les botigues de la plaça Gran, un tresor recuperat”, recuperant i reobrint alguns d’aquests antics establiments, convertits en petits museus. Els visitants podran descobrir com eren aquests comerços abans de tancar-los i els seus oficis antics.

Fins ara s’han rehabilitat un economat, una merceria, una escola, una pastisseria, una impremta, una drogueria i un celler.  Les botigues que formaran part del nou projecte del museu dinàmic i participatiu seran: Casa Felip, Cal Teodoro, Cal Feu, Cal Garriga, Cal Mestres, Ca l’Oller i Cal Villorbina.


3 Comentaris

m

maria

igd

5 de febrer 2018.17:13h

Respondre

Com son les coses, uns recuperen, els comerços antics, com a Calaf, i nosaltres els Igualadins, els perdem.
Gracies alcalde, per posar Igualada al mon, ”Vic , Vilafranca i Igualada!”
Sense... Llegir més cap dubte el castells es un crack. !!!

p

pep

5 de febrer 2018.21:08h

d’això, es diu, fer país.
castells crida amb mi
”VISCA LA TERRA”

QUANTA PALABRARIA, I QUE POCS IDEALS.
(tot si val per la cadira!)

T

Teresa

S. Pere

4 de febrer 2018.09:16h

Respondre

Tinc molts records d’aquestes botigues, principalment de la pastisseria Mestres i de la casa pairal dels seus pares .... i els tinc per la meva mare Maria .....També som de familia

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.