TORNAR

Capellades acull aquesta setmana un workshop internacional sobre la vida dels neandertals

Científics de 10 països diferents a l'Abric Romaní

cultura
Dimarts, 6 octubre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Des d’aquest dimarts i fins el 9 d’octubre es farà a Tarragona i Capellades una trobada científica organitzada per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i l’Ajuntament de Capellades, que té per objectiu donar a conèixer les importants troballes realitzades a l’Abric Romaní. La inauguració serà avui dimarts a la sala Genius del Palau Firal i de Congressos de Tarragona, mentre que a Capellades les sessions de treball es faran el divendres dia 9, precisament a l’Abric Romaní.

Excavacions a l'Abric Romaní - arxiu

L'hàbitat neandertal: comportament social i espacial és el títol del workshop que del 6 al 9 d’octubre se celebrarà a Tarragona i Capellades coincidint amb el centenari de la descoberta de l’Abric Romaní i de l’inici de la investigació científica en aquest jaciment, un indret clau en el món de l'arqueologia prehistòrica per entendre com era la vida quotidiana dels membres d’aquella espècie.

Aquesta reunió científica l’organitza l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i comptarà amb la presència de 40 investigadors i investigadores internacionals procedents de 10 països diferents i de diversos centres de recerca, la majoria d’ells són els més prestigiosos de cada país. Es tracta de personal especialitzat en l'arqueologia, la Paleoantropologia, la Biologia i la Geologia.

Eudald Carbonell, que és també director de les excavacions a l’Abric Romaní des del 1983 ha remarcat: “En aquest congrés es debatrà sobre com organitzaven l’espai domèstic els neandertals i, en aquest sentit, l’Abric Romaní esperem que ens pugui aclarir com era la vida de les bandes de neandertals entre fa 40.000 i 70.000 anys”. Serà, a més, una posada al dia de les investigacions efectuades sobre aquesta espècie. Per aquest motiu, el workshop va dirigit a tots els investigadors en Prehistòria, Arqueologia, Evolució humana i totes les disciplines relacionades amb el camp de l'Arqueologia Prehistòrica.

“La investigació realitzada durant aquests últims 100 anys han convertit el jaciment arqueològic de l'Abric Romaní en un punt de referència indispensable a l'hora de parlar de les poblacions de neandertals, els seus comportaments de subsistència i tot allò relacionat amb el Paleolític mitjà”, ha assenyalat Gema Chacón, coordinadora del congrés.. “Això ha permès també situar l'equip de l'IPHES, i amb ell a la URV i a la ciutat de Tarragona, en el panorama de la recerca en Prehistòria a nivell internacional, i més encara amb la realització ara d’un esdeveniment científic tan important com aquest”, hi afegeix Eudald Carbonell.

L'Abric Romaní amplia les excavacions

L'Abric Romaní de Capellades ha constatat que el jaciment s'amplia després de la campanya d'excavació d'aquest 2009. Segons Raul Bartrolí tant la seqüència com la superfície d'excavació que s'han trobat són 'molt més antigues' de les que s'havien trobat fins ara. Els jaciments que s'han trobat fins ara a l'Abric Romaní van entre els 37 mil i els 74 mil anys d'antiguitat, amb aquesta nova troballa es podria arribar als 120 anys d'antiguitat, segons ha afirmat Bartrolí (àudio).


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.