TORNAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT

El castell de Vilademàger oferirà una reconstrucció virtual de com era fa 1.000 anys

Des del 2017 s’excava l’entorn del castell, que data del segle XI

cultura
Divendres, 25 gener 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La joia medieval de la Llacuna, el castell de Vilademàger, es reformarà amb noves millores. Entre elles, una reconstrucció virtual mostrarà com hauria estat el recinte primigeni de Vilademàger al segle XI.

PUBLICITAT

El consistori ha activat "iniciar la valorització i arranjament de l'entorn del castell de Vilademàger". El projecte de millora de l'entorn de l'edificació constarà d'una millora dels accessos, la neteja del sotabosc per facilitar la visibilitat de les muralles, la consolidació d'alguns elements arquitectònics en perill d'enderroc, i la creació de noves senyalitzacions i plafons interpretatius.
Amb aquests plafons també es vol millorar la comprensió del lloc i l'entorn de tothom qui visiti aquest indret.

Dels nous plafons, un estarà situat al mirador i l'altre a la zona de les excavacions arqueològiques, en què el text explicatiu de les restes s'acompanyarà de diverses imatges de reconstruccions virtuals del castell en un dels seus moments més ben coneguts: el segle XI. La reconstrucció virtual mostrarà com hauria estat el recinte primigeni de Vilademàger al segle XI: un petit recinte emmurallat amb una gran torre de guaita i una cisterna circular elevada, on un petit cos de guàrdia controlaria el territori immediat.

Vista aèria del castell de la LlacunaEl projecte de millora l'ha dut a terme ArqueoVitis SCCL; Burgeon del projecte paisatgístic i Pablo Aparicio Resco amb assessorament històric de Mireia Sabaté, de la resconstrucció virtual. Des del 2016 l'Ajuntament de la Llacuna treballa en la consolidació de la Torre de l'Homenatge i el Castell de Vilademàger, amb el suport de la Diputació de Barcelona. El 2017 es van iniciar les primeres excavacions arqueològiques al voltant del castell. L'objectiu del consistori és recuperar i posar en valor aquest edifici singular del municipi.

La fortificació conserva avui dia la torre de l'homenatge, l'església d'estil romànic de Sant Pere de Màger, part de la muralla que es va construir al capdamunt de l'espadat i dues torres cilíndriques a la part sud-oest. La construcció del temple va lligada a la del castell i es pot situar pels voltants del segle X. La situació privilegiada del Castell de Vilademàger a la serra d'Ancosa permet gaudir d'una perspectiva única sobre els paisatges de la Plana.

L'alcalde del municipi, Josep Parera, explica que l'Ajuntament "fa una clara aposta per la conservació i rehabilitació de tot el conjunt històric i patrimonial que té el municipi, posar-lo en valor per donar a conèixer el municipi i fer arribar més visitants. En aquest sentit, des de l'ajuntament ara farà un any vam decidir començar a oferir de manera regular visites guiades, visites guiades al 'Castell de Vilademàger' i a 'La Llacuna emmurallada' al nucli del municipi coordinades per l'empresa Anoia Patrimoni".

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.