//Plugins sense CDN ?>
Aquest dimecres el Centre Islàmic d’Igualada va oferir la xerrada “La Mesquita, lloc de trobada cúltica, educativa i social”, amb l’objectiu de parlar sobre la funció sociocultural dels Centres Islàmics
Xènia Castillo Grado
L'Espai Cívic Centre d'Igualada ha estat l'escenari aquest dimecres a la tarda de la xerrada 'La Mesquita, lloc de trobada cúltica, educativa i social' organitzada pel Centre Islàmic d'Igualada. L'acte, a càrrec de Francesc-Xavier Marín, doctor en Filosofia, diplomat en Ciències de la Religió i expert en Cultura, Civilització i Religió islàmica, pretén divulgar la funció de la Mesquita com a element que participa en la cultura de la ciutat, la dinamitza i l'enriqueix. La xerrada també ha comptat amb la presència d'Abdelhafid Aarab, membre del Centre Islàmic d'Igualada que ha presentat i clausurat l'acte.
L'acte, que ha comptat amb més d'una vintena d'assistents, tenia com a eix central parlar sobre la funció sociocultural dels centres islàmics o mesquites, que tenen, habitualment, una visió estereotipada que els porta a la simple definició de lloc d'oració pels musulmans. El doctor Marín, doncs, ha començat per desmuntar l'estereotipització: "estereotipar és una estratègia per simplificar realitats complexes". El fet d'estereotipar implica, doncs, tal com apunta el doctor, el fet d'emetre judicis de valor: "no simplement és diu com són les coses, sinó es cataloguen i es valoren. Normalment el que es fa és agafar algun tret distintiu, s'extrapola, i s'aplica a tot el col·lectiu, d'aquí neixen les frases genèriques, deixant gran part dels fenòmens que intervenen a la penombra". Això, segons explica Marín, ajuda a mantenir una frontera entre les identitats, que permet distingir un "nosaltres" i uns "altres". Aquest és el fenomen que ha tornat a recuperar la peculiaritat de conceptes com 'islamofòbia' a dia d'avui.
S'ha d'entendre, doncs, la mesquita com a part del teixit sociocultural d'un municipi. Els centres islàmics no deixen d'estar formats per persones, per actituds que busquen una ubicació: "gent que comparteix aquests valors s'acaba congregant en uns espais. Això a l'engròs és una mesquita. Significa lloc de trobada, lloc de reunió, és un centre comunitari, on s'enforteixen els vincles, on s'hi poden agregar més membres. És un lloc on, a través dels contactes, es resolen afers de la vida quotidiana que pertanyen a la vida social, pública, política", explica Francesc-Xavier Marín.
La clau de la convivència, tal com apunta Marín, la tenim tots: "treure el cap a la mesquita, anar a parlar, no és un espai només per musulmans. Cal un esforç mutu, iniciatives per part de tots, fer projectes comuns, participar en associacions. Cal donar els primers passos, apostar per la Mesquita com una oportunitat per tot Igualada. Permetre la recerca de projectes comuns. Implicacions comunes. Un bon exemple són les parelles lingüístiques o els voluntariats interculturals".
Precisament amb aquesta voluntat, la mesquita d'Igualada —que s'està remodelant actualment— posarà a la disposició de tota la ciutat sales polivalents per organitzar actes diversos, a més de reservar un espai per a una biblioteca fet que, segons apunta Marín, té un potencial d'incidència altíssim per aconseguir definitivament la convivència.
Zelje
Vilanova del Camí
3 de juny 2015.03:12h
Van anar també la gent de PxC? hahahahaha, ja no se’ls veu pas, adéu!!!