TORNAR

Comença la celebració dels 5 anys dels trabucaires ‘Els Voladors’

El primer acte serà una xerrada sobre les Batalles del Bruc de 1808

cultura
Dijous, 30 maig 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest any, la colla de trabucaires Els Voladors celebra el 5è aniversari, i durà a terme diferents activitats obertes a tot el públic. El primer acte que ha organitzat per commemorar l’efemèride serà el proper dimecres 5 de juny, a les 8 del vespre a l’Ateneu Igualadí, amb la xerrada ‘Les Batalles del Bruc i l’estratègia dels sometents’ a càrrec de Marc Sellarès, historiador i expert en la Guerra del Francès. 

Els Voladors. Foto: Santi Carbonell

En aquesta xerrada, a part de conèixer els fets de les batalles del Bruc de 1808, també es podrà conèixer algunes curiositats de quines van ser les estratègies dels sometents igualadins per tal de guanyar la batalla als francesos o bé què eren exactament els voladors.

El ponent, Marc Sellarès, ha escrit diferents articles sobre la Guerra del Francès i és autor d’un llibre sobre aquests esdeveniments de propera aparició. La xerrada serà a la sala de Lab de l’Ateneu Igualadí i està oberta a tothom.

Una colla que va néixer el 6 de juny del 2008

El 6 de juny de 2008, coincidint amb el 200 aniversari de la batalla del Bruc, es va presentar públicament una nova colla de trabucaires igualadina: ‘Els Voladors’. Els actes que van significar l'estrena de la colla van consistir amb una cercavila amb els membres de la colla acompanyats per un tabal i la inauguració de l’exposició ‘Igualada en el naixement de la Catalunya contemporània - 200 aniversari de les batalles del Bruc’, que va anar acompanyada d’una conferència de l’historiador Oriol Junqueras.

La colla va ser batejada el novembre d’aquell mateix any, en el marc de les festes de Sant Faust,i va tenir com a padrins els trabucaires de Cervera i els trabucaires de Manresa, a més del Gegant Mansuet de Collbató.

Els trabucaires, durant tot aquest temps, han participat de nombrosos actes a la ciutat, com a les cercaviles i processons de Festa Major, Sant Faust, Sant Antoni, en activitats culturals o ciutadanes com la Calçotada, el Correllengua,... També han fet sortides arreu del país, ja sigui a les diferents trobades nacionals de trabucaires, o bé a indrets com Andorra, Lleida, la Garrotxa, Puigcerdà, Valls, i també a d’altres municipis de la comarca. En total, en aquest cinc anys han realitzat més de 60 actuacions.

També darrerament participen dels Tres Tombs, de la festa de l’Arbre de Maig, i organitzen la tronada de Festa Major, amb mascles o morters de metall col·locats a terra en fila i units per un regueró de pólvora al qual s’hi afegeixen trons corrents de pirotècnia. Formen part de la Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (Festhi) i de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.