//Plugins sense CDN ?>
Aquest dijous dia 13, a l'esplanada del restaurant Samuntà d'Òdena, se celebrarà la Nit dels Cuiners. L'acta comptarà amb personalitats gastronòmiques procedents de tot Catalunya. A la festa, es reconeixen els confrares i s'investeixen nous cuiners d'aquesta varietat de caragol vinyal.
La Confraria de la Vinyala té per objectiu reivindicar i donar a conèixer el Caragol de la Vinyala, una de les especialitats culinàries de la comarca, un producte genuïnament anoienc, el cargol de vinya. Entre les activitats fixes, la Confraria acaba la temporada cada any al juliol amb la Nit de cuiners. Durant la festa, els confrares cuiners acrediten els aspirants, un reconeixement de per vida. Els cuiners de la Confraria tenen l'autoritat per cuinar, aconsellar i ajudar a qualsevol activitat relacionada amb cuinar cargols en nom de la Confraria. Des de les vuit del vespre es podrà veure com cuinen les Vinyales, i a les nou, una vegada els cuiners oficials hagin donat el vistiplau, començarà el sopar. Hi haurà un bufet de primers i vuit varietats de caragols. Per acabar, unes postres especials i, com ja és tradicional, un cremat.
La Fira de la Vinyala
A banda de la Nit de cuiners, la Confraria de la Vinyala col·labora cada mes de setembre a Òdena amb la Fira de la Vinyala, amb la intenció de promocionar aquest producte típic de la comarca, acompanyat d'una oferta de productes artesanals. En una data pròxima a aquesta Fira s'organitza la Vinyalada, un sopar formal en què es concedeixen reconeixements, com la Vinyala agraïda i es presenten les activitats previstes per la temporada.