TORNAR

El darrer castell pel Dret a Decidir s'alça a Santiago de Xile amb presència anoineca

Laia Tort: “va ser una festa molt participativa i familiar, molts catalans es van apropar per recordar la seva cultura estant tant lluny”

cultura
Dimarts, 10 juny 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La tradició castellera ha portat el #CatalansWantToVote també a l’hemisferi sud. Centenars de persones es van reunir davant el Palau de La Moneda, malgrat la pluja i el fred per fer pinya amb els Castellers de Lo Prado. Entre ells, hi havia dos igualadins, Marc Càlichs i Laia Tort.

Foto d'Aitor Iturria

Foto d'Aitor Iturria

La colla xilena Castellers de Lo Prado, agermanada amb els Castellers de Vilafranca, ha alçat el seu castell a les 16'30 (hora local) davant el Palacio de La Moneda de Santiago de Xile. Tal com han explicat des de l'organització: "semblava que la pluja no donaria la tan esperada treva però, finalment, sota un cel gris, plujós i un ambient hivernal, els Castellers de Lo Prado han alçat un pilar de 4 i un 3 de 6 davant l’expectació de catalans i xilens".

Anoiencs a Xile

La Laia Tort és una igualadina que actualment viu a Xile, on va anar a buscar feina ja que a Catalunya no trobava les mateixes oportunitats en el sector de la construcció. Forma part de l’ANC Xile, que actualment compta amb 140 membres entre col·laboradors i simpatitzants. Després d’haver organitzat la cadena humana, on hi van participar unes 220 persones, el diumenge aquesta entitat es va sumar a la iniciativa de Catalans Want to Vote a la capital xilena.

“Es va crear un vincle molt gran entre els xilens de la colla i els catalans, que van quedar sorpresos al veure que s’havia format una colla castellera aquí. També ens van convidar a participar dels assajos”, explica Tort.

Catalunya a l'estranger

L'acte no va estar exempt d’anècdotes com la d’haver-se celebrat tot just quan la terra es feia sentir amb un 4.6 Richter -cosa relativament usual en aquestes latituds- i sota les notes de l’instrument basc txistutamboril. L’Assemblea Exterior de Xile va posar així al servei d’Òmnium Cultural el seu equip de treball amb voluntaris, simpatitzants i els seus contactes per assegurar l’èxit de l’acció castellera, que s’ha convertit en una de les diades més importants d’enguany per donar a conèixer què passa a Catalunya a l’estranger.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.