TORNAR

La Diputació entrega la memòria de l'excavació del primer poblat llacunenc

Els treballs podrien continuar els propers anys per descobrir més parts del jaciment

cultura
Dissabte, 20 maig 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Des de la setmana passada, la Llacuna té sobre la taula la memòria tècnica de l'excavació que es va fer al poblat de Castellar, de l'època ibèrica. La Diputació de Barcelona, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, va finançar la direcció tècnica de la recerca arqueològica i la redacció de la memòria de l'excavació, que han tingut un cost de 3.932 euros.

Josep Martí Morgades, primer tinent d'alcalde i regidor de Serveis, Vies Públiques i Locals Municipals de la Llacuna, va rebre del diputat Josep Ramon Mut la memòria de l'excavació arqueològica realitzada alpoblat ibèric del Castellar. Una intervenció de recerca de la Diputació que es va emmarcar dins les diferents propostes engegades per l'Ajuntament de la Llacuna i l'Associació La Llacuna Recupera, per tal de donar a conèixer i conservar diferents elements patrimonials del terme. Es vol que el teixit participatiu local s'involucri en la recuperació de la memòria històrica del municipi. A més, aquest projecte forma part del pla de dinamització social, turística i econòmica que promou l'Ajuntament i pretén ampliar els recursos turístics lligats al coneixement del patrimoni, beneficiar el comerç local i augmentar l'oferta de les activitats d'oci.

Les excavacions van tenir lloc l'estiu passatEl document recull les conclusions de l'excavació arqueològica realitzada l'estiu de 2016 amb la participació d'un camp de treball internacional promogut per la Direcció General de la Joventut, en la que van participar joves voluntaris procedents de França, Itàlia, República Txeca, Turquia, Kazakhstan, Armènia, Taiwan i Mèxic. El treball inclou també l'inventari dels materials arqueològics exhumats i plànols i seccions de les estructures constructives documentades.

Aquest poblat es troba a l'extrem meridional de la Serra d'Ancosa, en una situació privilegiada pel que fa a la visibilitat i el control dels territoris circumdants. Es plausible que es tractés d'una fortificació ibèrica, bastida per la població autòctona entre els segles II-I aC per controlar els excedents agrícoles dels assentaments ibèrics rurals dispersos de la zona, després de la irrupció de Roma en el control d'aquest territori. Caldran però, noves campanyes d'excavació per revisar aquesta hipòtesi ja que la recerca al jaciment, que ocupa una extensió de mitja hectàrea, es troba en una fase incipient.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.