TORNAR
PUBLICITAT

L'estudi igualadí Burzon*Comenge recrea virtualment el castell carolingi d'Ullastret

També van tenir cura de la reconstrucció virtual de la ciutat ibèrica d’Ullastret.

cultura
Dilluns, 8 juliol 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'estudi igualadí Burzon*Comenge ha realitzat la recreació en virtual del castell carolingi d’Ullastret, el Castellum Uellosos. Ubicat al cim del Puig de Sant Andreu d’Ullastret, és un dels pocs testimonis de l’arquitectura militar d’època carolíngia ben coneguts arqueològicament i documentalment a Catalunya. La reconstrucció es podrà veure a l’exposició “Marca hispànica. La Catalunya carolíngia (711 - 1000)”, que es troba en itinerància al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Ullastret

PUBLICITAT

Imatge de la reconstrucció virtual del Castellum Uellosos, situat al cim del Puig de Sant Andreu a Ullastret

L'estudi igualadí, format per l'Ester Comenge i l'Albert Burzon, que ja va realitzar la reconstrucció virtual de la ciutat ibèrica d’Ullastret, compta amb una àmplia trajectòria i experiència de reconstrucció històrica en 3D com, per exemple, el projecte de restitució digital de les pintures de Sant Climent de Taüll. Han rebut diversos premis, com el prestigiós Hispania Nostra pel projecte "Sigena, la Màgia d'un Somni", el Premi Ciutat d’Igualada, el Premi Junceda (Barcelona), el premi A’Desdign Award Gold (Como), el Laus Gold (Barcelona), o el premi Museus and the Web Award (Baltimore), entre altres distincions.

El projecte de reconstrucció virtual en 3D del Castellum Uellosos, declarat bé cultural d’interès nacional, s'ha fet "amb la voluntat de reivindicar aquest castell, fer-lo visible i intel·ligible per a tothom, s’ha treballat en aquesta reconstrucció virtual seguint el mateix procés que es va emprar en la reconstrucció de la ciutat ibèrica d’Ullastret, caracteritzat pel rigor científic en la part arqueològica i pel màxim realisme en la presentació visual", segons han manifestat des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L'estudi Burzon*Comenge ha realitzat la representació visual i la part gràfica basant-se en el trebvall històric de la reconstrucció, que ha comptat amb l’assessorament científic de Josep Maria Nolla i Jordi Sagrera, membres de l’Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona, que varen coordinar anys enrere un estudi aprofundit sobre aquest castell, que fou publicat l’any 2005 al volum 24 dels Estudis del Baix Empordà.  

Testimoni de l'arquitectura militar carolíngia
 
El Castellum Uellosos és un dels pocs testimonis de l’arquitectura militar d’època carolíngia ben coneguts arqueològicament i documentalment a Catalunya. Malgrat que es coneix des de finals dels anys cinquanta del segle passat, quan va ser excavat per Miquel Oliva, no es va interpretar correctament fins algunes dècades més tard i és un gran desconegut per al gran públic. Les restes d’aquest castell carolingi, que molt probablement data del darrer terç del segle VIII, resten integrades entre els vestigis d’època ibèrica i l’edifici on s’ubica el museu monogràfic, que correspon en part a una antiga església d’època medieval. Per aquest motiu, la seva presència passa desapercebuda entre els visitants al conjunt arqueològic d’Ullastret.
 
L’exposició itinerant “Marca hispànica. La Catalunya carolíngia (711-1000)” 
 
Amb la voluntat de contextualitzar el període històric en el qual es va construir aquest castell i de mostrar la seva reconstrucció virtual, la seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya acull aquest estiu l’exposició itinerant “Marca hispànica. La Catalunya carolíngia (711-1000)”. Aquesta mostra, comissariada per Victor Hurtado, està organitzada pel grup de recerca i innovació de la Universitat de Barcelona “Didàctica del Patrimoni, Museografia comprensiva i Noves tecnologies” (DIDPATRI), amb la producció de Molècula. Xarxa de Professionals en Museografia i la col·laboració de Rafael Dalmau Editor, el grup de reconstrucció històrica ALMA CUBRAE i la Xarxa televisions. Es podrà visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Ullastret fins l’11 de setembre.
 
Temàticament, l’exposició compta amb una àmplia introducció on es contextualitza la conquesta musulmana de la península Ibèrica, que en els primers decennis del segle VIII, i poc abans de la fi del califat omeia de Damasc, va arribar al cor d’Europa i a les portes de l’Índia i la Xina. Paral·lelament es funda la dinastia carolíngia, que es conforma en imperi amb la coronació de Carlemany a Roma l’any 800.
 
La resta de l’exposició se centra en el procés de creació de la denominada Marca Hispànica -o conjunt de comtats carolingis de terres catalanes-, origen de la futura Catalunya, i en l’ofensiva franca, que no aconsegueix dominar el límit de l’Ebre, fet que no es produirà fins tres-cents cinquanta anys més tard per part del comtat de Barcelona.
 
En paral·lel a l’exposició, s’organitzen diverses activitats que s’anunciaran a través de la web i de les xarxes socials del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.