TORNAR
PUBLICITAT

La FESTHI critica els criteris de les subvencions a les colles per Festa Major

Consideren que hi ha ”greuge comparatiu” entre el que perceben diferents colles

cultura
Divendres, 16 juny 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Primera reacció als comptes que es van publicar aquesta setmana, per part de la CUP, sobre la Festa Major. Una de les agrupacions d'entitats, la FESTHI, demana revisar els criteris amb els que es donen les subvencions i més claredat en els números a l'Ajuntament.

La Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada retreu a l'Ajuntament que no s'hagi revelat fins ara, per part d'un dels grups de l'oposició, la CUP, la relació del pressupost i les despeses de la Festa Major ha de ser una de les "obligacions de la institució". A partir dels números, l'entitat entén que "existeix un greuge comparatiu entre les colles i entitats". Assenyalen que les quantitats rebudes en "concepte de sortides en uns i altres casos varia de forma clara segons sense uns criteris definits". Reclamen unes bases de conveni, subvenció o contracte igualitàries en tots els casos.

La principal crítica és "la diferència de diners que rep el Ball de Sant Miquel i els Diables comparativament amb les altres colles, que fan un número igual o semblant d'actuacions durant Festa Major". Apunten que mentre el Ball de Sant Miquel i els Diables rep 2.500 euros en total per la Festa Major, les altres colles de diables reben des de 3679 fins a 4771 euros. El greuge "és encara més gran si hi sumem la subvenció anual (dades 2016) que dóna l'Ajuntament", on el total pel Ball de Sant Miquel i els Diables és de 2.700 euros i les altres colles des de 4354 fins a 5446 euros. Consideren que hi ha "un greuge comparatiu"

Els retrets s'estenen al que perceben "el Ball de Pastorets d'Igualada, del Ball de Cercolets d'Igualada com del Ball de Bastons d'Igualada", tres entitats a les que "se'ls paga 400 euros per totes les sortides que fan a la Festa Major. Amb aquests diners, les colles, assumeixen la contractació dels músics i les despeses necessàries perquè els balls puguin sortir". Ataquen "el contrast" pel que cobren músics per acompanyar altres balls i elements que ja cobren tant o més que aquestes tres colles (quantitats de 600 i 800 euros). Fins i tot s'esdevé el fet que aquests grups de músics cobren més diners que aquestes colles de la Federació.

Esmenten que, tot i que no hi ha cap entitat similar, hi ha "la dificultat dels Trabucaires d'Igualada, els Voladors, per assumir el cost d'organització i participació d'actes durant la Festa Major amb els diners rebuts per part de l'Ajuntament. Fet que els porta a haver d'organitzar cada Festa Major una campanya de mecenatge per mantenir i millorar la Festa".

Matisen que "no ens oposem, evidentment, a què a les colles no federades a la nostra entitat percebin aquesta quantitat, sinó a la falta de criteri per part de la institució en els últims anys" en relació a les subvencions. Remaquen la necessitat d'establir unes bases de conveni, subvenció o contracte igualitàries en tots els casos. Finalitzen instant a que "el ric teixit associatiu ha de ser aquesta qui assumeixi un paper decisiu en l'organització de la festa. La institució doncs hade definir les bases per què això es produeixi, acompanyant en el procés a entitats i colles, com a element facilitador".


1 Comentaris

i

igualadina

Igualada

17 de juny 2017.15:21h

Respondre

El fet que tu no hi estiguis d’acord no vol dir que no hi hagi criteri. Potser molt be que hi sigui i que simplement no coincideixi amb el teu com a part afectada.

En quant a la organització... Llegir més de la Festa Major, ja fa uns quants anys que algun grup es vol apropiar de la Festa, es creu amb la veritat absoluta i vol poder decidir qui surt i qui no surt a cada cercavila i també com s’han de fer les coses. Això jo ho trobo intolerable perquè la Festa Major es de tots i no només d’uns quants que es creuen l’elit del folklore popular.

Per altre banda com que una es demòcrata estic molt més d’acord en que les decisions finals estiguin en mas d’algu a qui li puc renovar o rescindir la confiança cada quatre anys, que a deixar-les a mans d’alguns altres, que poden treballar molt be, però que no els ha triat ningú perquè ens representin a tots i a totes

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.