TORNAR
PUBLICITAT

La FESTHI rep el reconeixement a l'entitat dels VI Premis Antoni Carné

cultura
Dilluns, 20 novembre 2023. 14:02. Redacció AnoiaDiari.

Els VI Premis Antoni Carné, un acte de celebració i de reivindicació de la cultura popular i l'associacionisme cultural, han atorgat el premi a l'entitat a la Federació del Seguici Tradicional històric d'Igualada (FESTHI). El jurat va destacar la seva tasca de recuperació del patrimoni festiu de la capital de l'Anoia i la "creació d'un seguici tradicional fet des del rigor acadèmic i la divulgació cultural a la ciutadania".

En aquesta sisena edició, el jurat ha reconegut especialment la capacitat de mobilitzar i implicar el conjunt de la societat, i la innovació –a través de l'ús de les noves tecnologies, per exemple– i la inclusió social. Han estat uns premis molt repartits pel territori, que han anat a parar a entitats d'Igualada, Tarragona, Barcelona i al País Valencià.

El primer en pujar a l'escenari va ser el sociòleg Salvador Cardús, per rebre el guardó en la categoria de persona per la seva contribució acadèmica i renovació del discurs associatiu. El terrassenc, estudiós dels moviments socials i les entitats populars a Catalunya, va destacar el paper essencial de la cultura popular en la cohesió social, i la necessitat de "portar-la als ambients més vulnerables".

El Premi a la Comunicació s'ha lliurat al programa de la televisió pública valenciana Tresors amb història, d'À Punt, un projecte d'arxiu històric i emocional que explica la història dels valencians i les valencianes a través dels objectes quotidians. Vanesa Villar, productora executiva del programa, va recollir el premi que, va assenyalar "és per tot l'equip, però sobretot per la gent que generosament ha compartit les seves històries de vida durant aquestes tres temporades".

El Pessebre Vivent de la Torre del Suro, que des de fa trenta anys el fan actors i actrius amb discapacitats del Taller Escola Sant Camil, al barri barcelonès del Guinardó, ha estat guardonat amb el Premi Arç Cooperativa a l'Activitat. Els guanyadors van agrair des de l'escenari el premi, que és un honor i ens fa molta il·lusió perquè és un premi normalitzador" i van recordar també que "la cultura popular és una eina molt potent i integradora".

L'Associació Mulassa de Tarragona ha rebut el Premi Previsora General al Projecte pel 'Som Més Mulassa', tot un programa d'activitats per tal d'apropar la cultura popular i tradicional als ciutadans, d'una forma pedagògica, innovadora i inclusiva. Des de l'associació, van destacar que el premi reforça el model d'entitat que hem intentat defensar en els darrers anys" i la voluntat de consolidar-se com "una entitat que sigui útil a la ciutat i al país també fora del cicle festiu habitual".

Finalment, el Premi BBVA a l'Entitat ha estat per la FESTHI "per haver impulsat, en només catorze anys, la recuperació del Ball de Bastons, el Ball de Sant Miquel i els Diables Ball de Pastorets, la imatge de Sant Bartomeu, el Tabal de la Patera, els Gegants Vells i el Drac Antic, a més d'altres activitats festives", en paraules del jurat.

En la mateixa categoria, l'Associació Colla Castellers de Barcelona i l'Associació Cultural de Granollers han rebut una menció especial del jurat com a finalistes.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.