TORNAR

Fira Mediterrània incorpora dos offs d’arts escèniques

Un off del Pla d’impuls a la dansa d’arrel recull les propostes sorgides de les accions d’acompanyament a la creació als esbarts, i hi podrem veure Fiblades, de La Llançadora, Xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central, a la Fàbrica Nova.

cultura
Diumenge, 11 setembre 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Fira Mediterrània de Manresa incorpora dos offs nous d’arts escèniques a la seva oferta artística: un de dansa vinculat al Pla d’impuls a la dansa d’arrel i un de teatre que acull propostes de memòria inarració oral. Les programacions off de la Fira, permeten que el mercat manresà creixi en contingut i discurs, a la vegada que serveixen com a mitjà per donar suport a artistes emergents i a la creació artística sorgida del teixit associatiu.

Off Pla d’impuls a la dansa d’arrel

L’Off del Pla d’impuls a la dansa d’arrel inclou sis propostes realitzades a partir de l’acció 3 del Pla d’impuls a la dansa d’arrel, la d’acompanyament a la creació als esbarts. Amb aquesta acció s’ha estimulat la creació dels esbarts a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional amb l’acompanyament de diversos professionals en cada un dels projectes.

Les propostes inclouen l’espectacle EN5D, de l’Esbart Ciutat Comtal i el grup de música de cambra d’arrel Criatures; El cos que ens fa, de l’Esbart Sant Cugat, que mostra l’evolució de la dansa catalana mitjançant els seus directors i coreògrafs; N9U, el viatge cap a l’aprenentatge que proposa l’Esbart Sant Martí de Barcelona, i Fiblades, a càrrec de La Llançadora, Xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central, espai compartit dels esbarts de Gironella, Navàs i Sallent. Aquest darrer, Fiblades, que tracta sobre el llegat de les colònies i el tèxtil, es podrà veure en un espai excepcional, la Fàbrica Nova de Manresa, coincidint amb la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni.

Fiblades, de La Llançadora, es podrà veure a la Fàbrica Nova de ManresaAquest Off també inclou diverses propostes que estaran en procés de creació durant els dies de la Fira. D’una banda, Minitatures catalanes, de l’Esbart Dansaire Sícoris, amb peces d’Enric Granados, Eduard Toldrà, Frederic Mompou i Xavier Montsalvatge, i de l’altra, Testimoni, de l’Esbart Santa Tecla, fruit de les aportacions de diferents coreògrafs que han treballat amb l’esbart tarragoní.

Totes les propostes es podran veure de forma gratuïta al Pati del Teatre Kursaal, amb l’excepció de la proposta de La Llançadora, que es farà a la Fàbrica Nova, amb un cost de 5€ l’entrada anticipada i 10€ a taquilla.

El Pla d’impuls s’ha engegat des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fira Mediterrània de Manresa, amb la complicitat i el suport de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, els festivals Ésdansa i Dansàneu i el programa Mans de Catalunya Ràdio. El Pla s’adreça a totes les entitats de cultura popular que treballen en l’àmbit de la dansa d’arrel tradicional, amb una atenció especial als esbarts i grups de dansa, uns col·lectius que aporten una mirada a la tradició explicada mitjançant la dansa.

Off Memòria i narració oral

L’off de memòria i narració oral compta aquest any amb la complicitat del festival Gualba Mots i de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. En formen part dos espectacles: La Senyora Florentina i el seu amor Homer, de la Coordinadora de la Catalunya Central de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, i que consisteix en la lectura dramatitzada de l’obra de Mercè Rodoreda, la darrera peça teatral que va interpretar Maria Matilde Almendros, manresana, actriu i locutora de ràdio de la qual enguany es commemora el centenari del seu naixement. I Llegendes del Montseny, de Gualba Mots, amb un recull d’històries protagonitzades per personatges com les dones d'aigua, els gegants o la Molsosa. L’off de memòria i narració oral és gratuït i es farà al vestíbul del Conservatori Municipal de Música.

Amb les noves incorporacions, la Fira compta amb un total de cinc programacions Off. L’oferta d’arts escèniques es completa amb tres off de música: el Concurs Sons de la Mediterrània, organitzat pel Grup Enderrock i el Centre Artesà Tradicionàrius, adreçat a grups i solistes emergents amb propostes de folk i músiques d’arrel de la Mediterrània i que celebrarà la final en el marc de la Fira; l’Humus Mediterrani, que organitza D’Arrel amb les propostes emergents més properes a l’arrel, i l’Escenari Cases de la Música, amb els grups seleccionats dins del Programa de Suport a la Creació de Cases de la Música.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.