TORNAR

Un gran improvisador al tercer concert del XXI Festival d'Orgue

Crònica de Maria Dalmases i Martí

cultura
Dilluns, 17 març 2014. 20:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El passat diumenge dia 16 de març es va fer el tercer concert del XXI Festival Internacional d’Orgue d’Igualada organitzat per l’Institut Municipal de Cultura. L’organista va ser Oliver Périn i va comptar amb la presència de Joan Paradell, director artístic del Festival.

Oliver Périn

Els comentaris van ser d’Antoni Miranda, Gina Miranda va fer de registrant i la visió per pantalla va anar a càrrec de Jordi Balsells i Josep Aguilera.

Olivier Perin va néixer a Orleans. Va estudiar al Conservatori d’aquesta ciutat i al Conservatori Nacional de la regió de Lió, també va estudiar improvisació a l’orgue amb Thierry Escaich i Pierre Pincemaille al Conservatori Nacional de la Regió de Saint-Maur-des-Fossés. Ha obtingut nombrosos premis, entre els que podem destacar el del Concurs Internacional d'Orgue de la ciutat de Biarritz, "Improvisació" i el “Gran Premi” André Marchal l'any 2003. Als 22 anys era titular de l'històric orgue Cavaillé-Coll de la Catedral d' Orleans i posteriorment va ser nomenat organista de l'església de Saint-Paul-Sant-Louis a París. Ha estat professor dels Conservatoris regionals d’Orleans i Toulon i és Director del Conservatori Regional de Montpeller. També organitza els “Dimanches Musicaux" de l'església de La Madeleine de Paris, on són acollits els millors cors de tot el món i els organistes més reconeguts. Té una notable carrera com a concertista, tant a França com a l’estranger i compta amb una àmplia discografia. El 2006 va fundar la casa discogràfica Yska, i n’és el director artístic.

Les tres obres del concert van ser d’autors francesos. La primera, el Preludi (de Trois pièces op. 29) de G. Pierne (1863-1937), la segona, el Chœur de Voix Humaines (Andante) (de Meditaciones religiosas op. 122) de L. J. A. Lefebure-Wély (1817-1869). La tercera fou de Ch. M. Widor (1844-1937) de qui ens va oferir la Sinfonia per a orgue en fa menor op. 13 núm. 4 que consta de 6 moviments: Toccata, Fugue, Andante cantabile, Scherzo, Adagio i Finale. Olivier Perin les va interpretar amb gran virtuosisme tant al teclat com al pedaler, amb una registració variada per marcar el caràcter de cada obra o moviment i amb gran musicalitat.

Olivier Perin és un especialista en improvisació i ho va demostrar a bastament. Joan Paradell li va proposar dos temes que li eren absolutament desconeguts: L’adoració a les cinc llagues i la tornada dels Goigs al Sant Crist d’Igualada, ambdós de Lluís Millet. En veure’ls va anunciar que en faria un Preludi i Fuga. Aquí ens va meravellar, perquè va fer una gran improvisació, de més de 20 minuts de durada, d’una gran riquesa harmònica i rítmica i va fer sentir els temes amb gran varietat de matisos i de combinacions. Va demostrar també, que s’havia familiaritzat totalment amb l’instrument i en va treure una gran riquesa de so.

El públic, que gairebé omplia la Basílica, va aplaudir totes i cada una de les interpretacions de l’organista, especialment la improvisació, i ell ho va agrair amb un bis, que va ser una adaptació feta per ell mateix de La Réjouissance un dels temes de la Música per als reials focs d’artifici de Händel (1685-1759). Després, Olivier Perin va baixar a saludar des del presbiteri, juntament amb Joan Paradell, on van ser obsequiats pel regidor d’Hisenda de l’Ajuntament Jordi Segura.

El proper concert serà el diumenge dia 23 i hi actuaran la soprano Ulrike Haller i l’organista Michel König, tots dos nascuts al Sud-Tirol. En el concert es podran escoltar obres per a orgue sol de C. Frank, J. S: Bach i L. Boëllmann i per a soprano i orgue de J. G. Rheinberger, M. Reger, J. S. Bach, J. Haydn, F. Mendelssohn, A. Hay Malotte i S. Adams. Com sempre serà a la basílica de Santa Maria, a les 6 de la tarda, i amb entrada gratuïta.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.