//Plugins sense CDN ?>
Amb el mateix nom que el llibre de Joaquim Amat-Piniella, s'inaugura demà l'exposició 'K.L. Reich: la veu de l'infern nazi'. És una mostra que explica la novel·la del manresà, que va viure com a republicà la deportació als camps nazis. Es va fer en motiu del centenari del seu naixement, l'any passat, i aara arriba al Museu de la Pell
Des de demà, divendres, 21 de novembre, al Museu de la Pell d’Igualada es podrà veure 'K.L. Reich: la veu de l’infern nazi', una exposició que dóna a conèixer la novel·la de l’escriptor Joaquim Amat-Piniella sobre la deportació dels republicans als camps nazis. El mateix dia, els historiadors Josep Alert, igualadí, i Joaquim Aloy aprofundiran en la figura i l’obra de l’autor manresà.
L'exposició ret homenatge a l'escriptor recordant el centenari del seu naixement, celebrat l’any passat, així com el cinquantè aniversari de la publicació, el 1963 per primera vegada, de la seva novel·la autobiogràfica que duia el mateix títol que porta ara l’exposició. Aquesta mostra ha estat produïda de manera conjunta per l’Ajuntament de Manresa i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i pretén contribuir a promoure l’interès per la lectura a l’entorn de l’obra més representativa de l’autor manresà.
Escriptor i intel·lectual, als anys 30 del segle passat Amat-Piniella va escriure nombrosos articles sobre cultura, política i actualitat internacional. Home avançat a la seva època, va connectar amb l’avantguardisme i amb els corrents culturals més innovadors. Compromès amb la República i amb el país, va ser militant d’Esquerra Republicana de Catalunya i secretari de l’alcalde de Manresa. Va ser empresonat pels Fets del 6 d’octubre de 1934 i més tard, en la Guerra Civil, va participar com a voluntari. El 1939 es va exiliar. Empresonat per l’exèrcit alemany, el gener del 1941 va ser deportat al camp de Mathausen, on va estar quatre anys i mig. Un cop alliberat, va escriure la seva millor obra, en què narra de manera novel·lada l’experiència als camps d'extermini i que constitueix un testimoni escruixidor de les atrocitats del règim nazi.
'K.L. Reich' ha estat considerada un clàssic de la literatura concentracionària, al mateix nivell que l’obra de Primo Levi, Imre Kertész o Jorge Semprún. Per a conèixer més a fons l’autor, el proper divendres, 21 de novembre a les 7 de la tarda,coincidint amb l’obertura de l’exposició, els historiadors Josep Alert (Igualada, 1966) i Joaquim Aloy (Manresa, 1956), coordinador dels actes del centenari i autor del web memoria.cat/amat respectivament, aprofundiran en la vida i l’obra d’aquesta figura, símbol de la generació sacrificada a qui la guerra i el franquisme van estroncar de ple la carrera literària i símbol, també, de l’exili, de la deportació, de la repressió franquista i de la lluita contra l’oblit.