//Plugins sense CDN ?>
En el seu nou espai situat a la vella Teneria, l'Arxiu Comarcal acull aquest vespre la presentació d'un document excepcional. Un manuscrit sobre la Guerra dels Segadors (que va arrencar amb el Corpus de Sang de 1640) que fins ara s'havia conservat a França i era poc conegut.
El manuscrit 'Historia General del Principado de Cataluña, condados de Rossellón y Cerdaña' és una font historiogràfica de primer nivell sobre la Guerra dels Segadors, fins ara inèdita a casa nostra. Es presentarà aquest vespre, a l'Arxiu Comarcal, a les 7 de la tarda, amb la presència del doctor en Història per a la UB Xavier Jorba, el president del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI) Xavier Barberà, i l'editor de l'obra Guillem Carreras. L'autor d'aquest manuscrit és un coetani d'aquell conflicte, Magí Sivillà, que era ambaixador a França i va morir el 1657, poc abans del Tractat dels Pirineus (1659).
El manuscrit original és a la Biblioteca Nacional Francesa i dóna un altre punt de vista sobre la Guerra dels Segadors. Guillem Carreras, editor de l'obra, destaca que "la majoria de cròniques sobre el conflicte que disposem s'han escrit des del Principat. Sivillà redacta l'obra des de París, on tenia un contacte directa amb les màximes autoritats franceses, com ara els virrei La Mothe, el secretari Michelle le Tellier o la mateixa reina regent Anna d'Àustria".
L'obra de Sivillà permet aprofundir en elements del conflicte fins ara en un segon pla com les gestions diplomàtiques de les institucions del Principat, la confrontació entre les elits catalanes, els moviments i estratègies dels caps militars, el canviant estat d'ànim de la població, la influència d'un context internacional marcat per la Guerra dels Trenta Anys, i sobretot, les veritables aspiracions polítiques de cadascun dels actors que hi van participar.