TORNAR

Igualada, seu de les V Jornades d’Arqueologia a la Catalunya Central

Se celebraran el dies 26 i 27 d’octubre al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia

cultura
Dilluns, 22 octubre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia serà l'escenari, el 26 i 27 d'octubre, de la 5a edició de les Jornades d’Arqueologia a la Catalunya Central, organitzades pel museu igualadí i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Les jornades tenen com a objectiu principal ser una eina útil de difusió i de coneixement i de posar a l’abast de professionals, investigadors i estudiants, els resultats de totes les intervencions arqueològiques portades a terme cada dos anys.

La presentació de les jornades va tenir lloc el passat dimecres 17 d'octubre,  a l’Ajuntament d’Igualada, amb la presència del director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura, Sr. Lluís Cerarols i Cortina; el regidor de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps, la directora del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Sra. Glòria Escala i Romeu i l’arqueòleg territorial del Departament de Cultura de la Catalunya Central, Sr. Antoni Caballé i Crivillés.

El primer bloc de les jornades es dedicarà a l’estat actual de la recerca arqueològica i paleontològica a la comarca de l’Anoia i les perspectives de futur. Es preveu pel dia 26 d’octubre un total d’11 comunicacions dels projectes que s’hi han desenvolupat durant el quadrienni 2014-2017, així com aquelles intervencions preventives i d’urgència més destacables dels últims anys. Entre aquestes es destaca els treballs a l’entorn de jaciments tant rellevants com el jaciment paleontològic del Dipòsit de Can Mata (Hostalets de Pierola), el prehistòric de l’Abric Romaní (Capellades) o de les restes ibèriques, romanes i medievals en el nucli urbà dels Prats de Rei. També hi haurà una comunicació per reflexionar en relació a l’arqueologia a la ciutat d’Igualada (casc antic d’origen medieval clos dins un recinte emmurallat).

Cal assenyalar que, enguany, fa 70 anys membres del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), en el transcurs d’una excursió a Rubió, identifiquen les restes arqueològiques d’una vil.la romana prop del poble de l’Espelt, dins el municipi d’Òdena. Ha estat en motiu d’aquesta efemèrides, important per l’arqueologia de la comarca de l’Anoia, que s’ha volgut celebrar aquestes V Jornades al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.

Per la tarda un cop acabades les comunicacions es farà una taula rodona per debatre a l’entorn de les problemàtiques de l’arqueologia i paleontologia a l’Anoia.

L'endemà dissabte, 27 d'octubre,  es presentaran algunes de les intervencions arqueològiques més significatives dins el període 2016-2017 portades a terme a les comarques del Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès. Durant aquests dos anys,  a la Catalunya Central es varen autoritzar unes 283 intervencions arqueològiques i paleontològiques, repartides per comarques de la següent manera: Anoia 45; Bages 61, Berguedà 27; Moianès 17; Osona 119, Solsonès 14.

El mateix dia 27 per la tarda es farà una visita guiada a la vil.la romana de l’Espelt per conèixer el jaciment mitjançant l’aplicació de les noves tecnologies.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.