//Plugins sense CDN ?>
Quina diversitat! Observant alguns dels programes de la Festa Major d’Igualada que s'han publicat al llarg de més de 150 anys no hi veiem gaires coincidències.
No és estrany. Cada programa és una peça única, cada autor o autora (massa poques) ens expressa el seu món, intencions, preferències estètiques i la visió personal de com representar les festes. En podem veure de tots colors: n’hi ha d’institucionals, de senzills, de pretensiosos, conceptuals, creatius, avantguardistes; alguns expliquen històries, altres fan cerimònia, altres ens piquen l’ullet.
A partir de principis del segle passat, però, sí que sembla que hi ha un canvi. En tots, inclosos els primers, hi ha una intenció estètica, tots volen que el programa d’actes sigui d’aparença digna, però a partir d’algun moment (entorn dels anys vint) la portada adquireix una funció principalment simbòlica deixant la informació escrita per a altres pàgines.
El món havia canviat i especialment el món artístic. En pocs anys apareixen les avantguardes com el cubisme o el futurisme, i la imatge inicia l’imparable camí ascendent en el seu protagonisme comunicatiu.
Ho aconsegueixi o no el disseny de la portada, el públic hi veu el to de les festes abans de llegir-ne el programa; es crea una imatge mental del que pot esperar, perquè ara la informació és visual. Així que com a mínim el disseny d’un programa de festa major ha de ser festiu, això sí!
Text: Xavier Vives
Imatges: Biblioteca Central d'Igualada i Arxiu Municipal d'Igualada
Núria Noguera
Igualada
20 d'agost 2015.18:04h
Us hi fixeu? L’any 1908 i el 1921 (com a mínim aquests anys, no els he mirat tots) ja feien elevació de globus aerostatics!!!