//Plugins sense CDN ?>
Noms d'una vida és el tercer (Pagès Editors) és el tercer volum d'una trilogia de perfils biogràfics que l'escriptor, historiador i polític Joaquim Nadal dedica a persones, vives o mortes, que "en la seva projecció pública, cívica i nacional, han excel·lit pels seus valors, pel seu treball i per la seva dedicació a la comunitat". Així, juntament amb Vides amb nom i Noves vides amb nom, el nou volum Noms d'una vida forma, amb un estil personal i afinada sensibilitat, Nadal subratlla les dimensions quotidianes i els valors de les més de setanta persones biografiades, vides directament o indirectament lligades a la seva en l'àmbit personal o intel·lectual. Una d'aquestes persones és l'escriptor i polític igualadí Antoni Dalmau Ribalta, que va morir sobtadament el passat 5 de gener. En el transcurs de la presentació del llibre, que es farà aquest dijous 30 de juny, la Biblioteca Central d'Igualada, amb la participació de Carme Vidalhuguet, directora de la col·lecció d'assaig Argent Viu; de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i de l'autor, es farà un homenatge a Dalmau.
A Noms d'una vida, Joaquim Nafal ofereix un retrat personal de diferents persones, que van des dels seus pares fins a Ermessenda de Carcassona, passant per personalitats com Josep Tarradellas, Pablo Picasso, Modest Prats, Pierre Vilar, Diana Garrigosa, entre altres.
La directora de Pagès Editors, Eulàlia Pagès, ha assenyalat que "l'abast dels noms que hi apareixen dibuixa el país sencer en tota la seva pluralitat i en tota la seva diversitat".
Per la seva banda, la directora de la col·lecció d'assaig Argent Viu, Carme Vidalhuguet, ha explicat que l'obra de Nadal "bascula entre tota la seva producció acadèmica i la seva producció literària. En aquesta darrera, la seva empremta és que és un autor de gènere, és a dir, que ell fa llibres personals, llibres del 'jo', d'un 'jo' distanciat, no d'un 'jo' pagat de si mateix. Tota la seva producció es basa en el que Rilke anomenava la poètica de l'experiència, és a dir, tot allò que es produeix és a partir d'una experiència. En el cas d'aquest llibre, són noms d'església, noms de la cultura, noms de la política, etcètera, amb els que Nadal ha pogut col·laborar. Per tant, primer hi ha l'experiència, i després hi ha el sentiment".
Vidal remarca que dels tres llibres de perfils biogràfics que Nadal ha publicat, és en aquest "on es deixa anar més emocionalment". "Un autor quan parla dels altres evidentment parla d'ell mateix, perquè és la relació que tens amb l'alteritat. Aquest llibre, que té una arquitectura singular, s'obre amb els perfils dels seus pares, amb el del seu pare que ja no hi és, i amb el de la seva mare, que en farà 98, que viu a la mateixa casa que la va veure néixer i que tothom anomena senyoreta Farreras perquè va donar classe durant molts anys a Girona malgrat haver tingut 12 fills. El llibre va doncs des de la relació més intima i personal amb els seus pares a aquells que són autors d'estudis o de pròlegs".
L'autor destaca que en aquest tercer llibre de perfils biogràfics que publica hi trobaran més de 70 articles que recullen biografies de personatges amb una característica comuna que és "la voluntat de vincular-los d'una manera o altra a la meva pròpia biografia". "Tots hi surten perquè tenen alguna relació amb mi, personal o acadèmica, o també en tant que tenen interès historiogràfic per mi, perquè amb la comtessa Ermessenda de Carcassona és evident que no tinc cap relació personal, però havent estat la dona amb més poder, més diners i segurament bellesa de l'edat mitjana de Catalunya és clarament un perfil molt interessant per mi, al qual vaig dedicar ja en el passat una biografia. Però al costat d'aquest nom hi ha professors meus, persones que estan vinculades amb mi com companys de facultat, companys d'estudis, historiadors que m'hi han influït, personatges rellevants de la vida acadèmica i/o sacerdotal gironines, com el Bisbe de Girona amb qui vaig coincidir en la meva època com a alcalde de Girona, gent com Diana Garrigosa, artistes des de Picasso a artistes locals, etc.", afegeix.
Nadal remarca que en aquest sentit que el llibre "reflecteix com aquests personatges a mi m'interessen, perquè m'interessen, què assenyalo de cadascun i quina és la visió personal que jo en tinc. És un llibre en el qual hi ha molta emoció al darrere perquè en cada cas intento transmetre els sentiments personals que em desvetllen cadascun d'aquests personatges. Són noms que esdevenen presències intenses en la meva, de vida: per simpatia pels personatges, per afinitat, per coincidència cívica i política, per interès intel·lectual, per vincles professionals o emocionals, per amistat o per tot alhora".
Joaquim Nadal i Farreras (Girona, 1948). Historiador, escriptor i polític. Director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural-CERCA. Catedràtic emèrit de la Universitat de Girona. Ha estat també professor de les universitats de Liverpool i Autònoma de Barcelona. Col·labora en diversos mitjans de comunicació. Ha publicat diversos llibres d'història de Catalunya i història de Girona. La seva recerca s'ha orientat als segles XVIII, XIX i XX i actualment treballa en l'impacte de la Guerra Civil en el Patrimoni Artístic de Catalunya. Ha publicat diversos llibres de memòries polítiques i personals: Quaderns de viatge (2006), Fent tentines per la vida (2013), Testimoni de càrrec (2014) i Històries d'alcalde (2019) i un llibre d'assaig polític Catalunya mirall trencat (2018). Amb anterioritat a aquest volum ha publicat dos reculls de biografies: Vides amb nom (2005) i Noves vides amb nom (2011). Ha estat alcalde de Girona (1979-2002) i conseller de la Generalitat (2003-2010).