TORNAR

Jorge Wagensberg convida els mestres a introduir més dosis de conversa, comprensió i realitat en l’ensenyament

El director de la Fundació La Caixa assisteix a l’acte d’obertura del curs escolar a Igualada, on s’ha homenatjat els mestres recentment jubilats

cultura
Divendres, 14 octubre 2011. 11:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Jorge Wagensberg, doctor en Física, investigador, escriptor, impulsor de CosmoCaixa i actualment director de la Fundació La Caixa ha estat protagonista aquest dijous de l’acte d’inauguració del curs escolar 2011/2012 al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada. Wagensberg ha pronunciat una conferència on ha defensat l’alternativa d’introduir conceptes científics en els mètodes educatius.

Concretament ha afirmat que 'en els nostres sistemes d’ensenyament hi falta realitat. Els llibres i els mestres representen i expliquen la realitat, però falta la realitat veritable. Cal, doncs, que els nostres nens i joves surtin més de l’escola, que els portem a buscar estímuls en entorns reals'. Segons Wagensberg, el segon aspecte que caldria potenciar “és la conversa. L’única etapa de l’educació en la qual els nens conversen és el parvulari, després això es perd. Tot a la vida requereix un domini de la conversa; reflexionar és conversar amb un mateix i un experiment científic és una conversa amb la natura. No és normal que, si a l’escola hi ha classes de gimnàstica i fins i tot de capoeira, no n’hi hagi de conversa, els nostres joves avui no saben conversar”. I, en tercer lloc, Wagensberg ha ressaltat la importància 'd’estimular la comprensió. Observar és buscar diferències entre coses similars i comprendre és trobar allò comú entre coses diferents. Avui dia no sabem estimular la passió per comprendre i això és una gran mancança. L’alegria d’Arquímedes, el seu crit d’”Eureka!”, és la gran mostra del goig intel·lectual que suposa arribar a comprendre una cosa'. En resum, Wagensberg ha conclòs que és necessari crear una atmosfera estimulant en escoles i facultats i, especialment, “motivar els estudiants a buscar contradiccions; els científics estem revolucionats amb la recent contradicció que ens ha generat un neutrí i Einstein va despertar el seu esperit científic amb les contradiccions que li va generar una brúixola quan era petit. La contradicció és el gran estímul de qui vol aprendre'.

Prèviament, en aquest mateix acte s’ha homenatjat els mestres que es van jubilar a final del passat curs: Paco Puig, Maria Rosa Falip, Jordi Linares, Aurelio López, Josep Torelló, Pere Vinyals, Joan Valls, Josep Montagut, Jordi Gual i Santi Serra. A tots ells se’ls ha obsequiat amb una estatueta commemorativa.

A l’acte hi han assistit l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, la regidora d’Ensenyament i Universitats, Anna Bacardit, el director de Serveis Territorials d’Ensenyament a la Catalunya Central, Josep Ramírez, i la presidenta del Grup de Mestres de L’Anoia, Carme Aloy. Castells ha felicitat els professors homenatjats, tot afirmant que “amb aquest petit gest volem agrair el vostre treball a l’escola i, sobretot, el fet que hagueu format part de la història de la nostra ciutat durant les darreres dècades i que hagueu ajudat a formar a tants i tants i joves, a transmetre’ls coneixements i valors” i ha agraït també la bona disposició de Jorge Wagensberg a l’hora d’acceptar la invitació per assistir a aquest acte.


1 Comentaris

F

Francina

Vilanova del Camí

15 d'octubre 2011.08:49h

Respondre

La conferència va ser molt interessant, amb reflexions que hi pensem fragmentadament, però que no endrecem i ens és molt profitós que savis con en Jorge Wagensberg ens permeti poder estar una... Llegir més estona compartint els seus pensaments i poder saber la seva opinió de com s’aprèn als centres educatius. Però deixeu-me dir que si tan ens omplim les ganes de voler valorar la feina docent, convido a la ciutadania en general a ser presents en aquests actes, ja que tots estem convençuts que l’educació ha d’estar present a l’escola, a casa, a la família a la ciutat, en aquests moments no podem desaprofitar aquesta manera diferent de fer present l’educació a la nostra vida. No ens deixeu sols als professionals de l’educació, és un repte de la societat.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.