TORNAR

Sis segles de gegants i nans d'Igualada en un llibre

Es presenta el llibre de Daniel Vilarrúbias ”-Què ballaran els gegants? - Que ballin!”

cultura
Dilluns, 21 agost 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dilluns 21 d'agost tindrà lloc l'acte de presentació del llibre "Què ballaran els gegants? - Que ballin!", de l'igualadí Daniel Vilarrúbias. Com indica el subtítol de l'obra, es tracta d'un estudi sobre "Els gegants i nans processionals a Igualada (segles XV-XXI). L'acte, que tindrà lloc a les 6 de la tarda, a la Biblioteca Central d'Igualada, comptarà amb les intervencions de l'autor, de l'alcalde d'Igualada Marc Castells i d'Àngel Vallverdú, expert en manifestacions festives.

Tal i com assenyala l'autor de l'estudi, Daniel Vilarrúbias, "el gegants i nans són un dels entremesos festius més coneguts i estimats d'una població; sense la seva presència dins del seguici festiu, imprescindible, una festa tradicional no seria tal. Però dins del territori català, la ciutat d'Igualada ha jugat un paper destacat, tant per l'antigor de les seva existència documentada com per la quantitat i qualitat de les figures històriques. El llibre fa un recorregut per totes elles, des del segle XV (1489) fins avui, amb abundants consideracions generals a nivell de país sobre el seu significat i el seu valor". Amb aquesta publicació "es fa justícia a l'important llegat que la ciutat ha rebut en la matèria" afegeix l'autor de l'estudi.

El volum, el quart de la sèrie dedicada als elements festius patrimonials d’Igualada, té un total de 631 pàgines, de les quals 388 corresponen al cos de recerca, 64 a l’aparell fotogràfic i 179 a l’annex documental.

A part dels gegants de la Ciutat (els gegants vells i els actuals de 1943), l’estudi contempla també imatgeria històrica dels barris, especialment els gegants de la Font Vella, de Sant Agustí, del Carrer d’òdena, de Sant Ignasi, del Poble Sec, de Santa Caterina, així com les darreres incorporacions a inici del segle XXI. S’acompanya també de l’aplec de partitures de les músiques històriques i d’un pròleg de l’igualadí Marcel·lí J. Valls.

Daniel Vilarrúbias Cuadras (Igualada, 1979) és historiador de l'Art (Universitat de Barcelona), violinista (Conservatori del Liceu) i especialitzat en música antiga i tradicional catalana (ESMuC). Ha estat director dels Musèus dera Val d'Aran (2009). Ha realitzat concerts amb l'orquestra Barroca Catalana i El Concierto Español de Madrid (2006-2009), ha acompanyat l'Àliga de Barcelona, els Gegants del Pi, els Gegants de la Ciutat de Barcelona, l'Àliga d'Igualada, els Balls de Bastons de Santa Maria d'Oló, Igualada i Cambrils, els Balls de Pastorets de Vilafranca, de Torredembarra i d'Igualada, els Cercolets d'Igualada, la Moixiganga de Valls, el Ball dels set pecats de Tarragona, els Balls de Prims, de Galeres i de Pere Joan Barceló de Reus. També és arxiver (Universitat Autònoma de Barcelona) i des del 2010 pertany al cos d'arxivers de la Generalitat de Catalunya i treballa com a director de l'Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell, a Mollerussa.

Ha participat en diversos congressos i realitzat nombroses conferències sobre temàtica festiva. Ha publicat una quinzena de treballs sobre patrimoni festiu català. Destaca l'inventari sistemàtic de campanes que va realitzar per al Conselh Generau d'Aran, publicat el 2013. En el cas d'Igualada, ha participat en la recuperació de la Processó, el Trasllat i el Retorn de Sant Bartomeu i els protocols escrits que els regulen, el Ball de Bastons, el Ball de Cercolets, el Ball de Pastorets, el Ball de Sant Miquel i els Diables, la tronada, el Penó de la Ciutat i, en els darrers temps, de la Passacalle i els Gegants Vells. Ha publicat sobre el Ball de Diables d'Igualada (2013), el Ball de Bastons (2014), la Tronada i els Trabucaires (2015) i avui els Gegants i nans.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.