//Plugins sense CDN ?>
Tres de les llibreries de la capital anoienca expliquen l'activitat dels seus negocis durant l’emergència sanitària provocada pel Covid-19, exposen la seva situació davant la venda de llibres per part de grans superfícies dedicades a l'alimentació i detallen com han pogut preparar el Sant Jordi d’aquest any, ja sigui amb els recursos propis dels que disposen o amb el suport de plataformes com Llibreries Obertes, potenciada per Òmnium Cultural. AnoiaDiari s'ha posat en contacte amb Elisabet Feced, dependenta de la llibreria i papereria Cal Rabell, Ignasi Farré, gerent de la Llibreria Aqualata i Isabel Casas, copropietària de la Llegim...? llibreria.
L’estat d’Alarma va decretar tancar el servei d'atenció al públic de les llibreries i alhora, mantenir oberts aquells negocis que per venda diària de premsa, són considerats essencials. Dues de les llibreries locals que s’han vist obligades a reinventar-se han estat la Llegim…? Llibreria, de la qual la Isabel Casas n’és copropietària i la llibreria Aqualata, amb Ignasi Farré al capdavant. Elisabet Faced, dependenta de la llibreria i papereria Cal Rabell, junt amb l'equip del negoci familiar, poden atendre al públic en horari reduït.
Preparant el Sant Jordi contra el confinament
Fins a principis de març, la situació en relació amb la diada de Sant Jordi es va viure amb normalitat a les llibreries igualadines. Farré explica que “fins a la data del confinament l’anàvem preparant com cada any, fent comandes i algun distribuïdor ja ens va enviar els llibres. A partir del confinament tot s’ha quedat aturat”. Degut a la singularitat de la llibreria Cal Rabell, com detalla Faced, les comandes de Sant Jordi els hi arriben “a finals de març i principis d’abril, per un tema d’espai al magatzem”, fet que els hi ha provocat encarar la Diada “amb el material que hi hagi a la botiga i amb algunes comandes que s’han pogut fer”. Per la seva part, Casas explica que han pogut reprendre l’activitat fa uns dies “agafant comandes a través dels nostre mail i demanant els llibres a les distribuïdores o a través de la plataforma Llibreries Obertes”. Segons assenyalen des de les llibreries Llegim…? i Aqualata inscriure-s’hi va ser molt senzill i Farré detalla que “la plataforma com a tal va ser una iniciativa de la Cooperativa SOM i l’agència Mortensen. Va ser la setmana passada quan Òmnium assumeix la campanya -i segons puntualitza el gerent d'Aqualata- els encàrrecs han augmentat molt des de que Òmnium hi és al darrere”.
Hàbits de venda, nous mercats i competència
Si bé Ignasi Farré creu que la plataforma de Llibreries Obertes és una solució puntual a la situació excepcional que es viu arreu, per a Isabel Casas, la proposta “pots ser una línia de comerç futura, es pot pensar”. Per la seva part, Elisabet Faced exposa que “nosaltres no hi participem, perquè vam creure que al tenir obert i tenir una mínima venda de llibres, no era ètic davant les altres llibreres que tenen realment la persiana baixada”.
L’ètica sembla una de les víctimes de les darreres dècades i un exemple el podem trobar avui mateix, on en una situació de pandèmia mundial, durant els dies en que les llibreries i els petits negocis haurien de poder remuntar part de la seva difícil situació, grans superfícies dedicades a l’alimentació i per aquest motiu, emparades i assenyalades com a sector essencial per part de l’estat, amb notícies els darrers dies on associacions de consumidors han subratllat que les cistelles de la compra s’han encarit amb l'augment de preus d'alguns productes, s’han posat a vendre llibres amb estands al costat de les caixes per sumar-se al Dia internacional del llibre. Sobre aquest model de competència, Faced comenta que la situació no és nova, “això passa sempre amb la campanya de Sant Jordi, amb la de quaderns d’estiu i altres”. Farré puntualitza que “en principi no poden vendre llibres” i sense perdre el sentit de l’humor alhora que sent taxativa, Casas anuncia que “alguns ens plantegem que quan tot això passi, a les nostres llibreries també vendrem pernil i iogurts a veure si els hi agrada gaire. De fet, està prohibit vendre llibres a les grans superfícies”.
I davant d’aquesta dificultat se’ls hi suma la venda en línia de grans distribuïdors internacionals, nous gegants intermediaris que ofereixen l’entrega de la venda al petit detall a domicili. Amb tot, Faced conclou que “crec que la gent està molt conscienciada, de que s’ha de recolzar el petit comerç i que no ens afectarà especialment més del que ja ho fa en altres campanyes normals”.
Hàbits de lectura durant la quarantena
Des de la llibreria Cal Rabell assenyalen que on han notat una major baixada de la demanda és amb els títols de manga, còmic i novel·la juvenil, una dada que atribueixen al fet que és un públic que de moment, no pot sortir de casa. D’altra banda, ha augmentat la venda de llibres d’activitats per a nens i nenes, junt amb els llibres de més ressò mediàtic. Els llibres que més s’han demanat a la llibreria Aqualata han estat fonamentalment de narrativa i des de la Llegim…? comenten que es demana “sobretot novetats editorials pròpies de Sant Jordi”, junt amb llibres infantils.
Una Diada del llibre a l'octubre?
Davant les primeres notícies que assenyalaven desplaçar la Diada del 23 d’abril a l’estiu, Farré comenta que “no crec que es pugui celebrar al mes de juliol. Dins del sector ja es parla de fer-ho al mes d’octubre”. La proposta de recuperar l'activitat més endavant és celebrada per Casas “ho veiem molt factible, crec que la gent en té ganes i nosaltres com a llibreria farem tot el possible perquè així sigui”. Faced, més prudent, recorda que “depèn de molts factors externs, ningú s’ha mobilitzat per engegar de nou la màquina de preparar una Diada així. En el sentit de tornar a planificar, fer comandes... És una data que per nosaltres segueix a l’aire”. Amb tot, la dependenta de Cal Rabell conclou que durant aquests dies “hem tingut un públic nou que buscava una altra distracció o clients habituals que han comprat algun llibre més del que és normal. Ara, veient com a anat el cap de setmana i l’inici de la setmana prèvia a la Diada, sí que podem dir que la gent té ganes de tenir el seu llibre de Sant Jordi, el dia que toca, i molts s’han organitzat per avançar les compres”.
Ahir el delegat de CCOO a la plataforma AMAZON de Madrid rondinava per què l’Estat no ha prohibit que AMAZON distribueixi articles diferents als alimentaris. Cal fer esment a que la companyia ha... Llegir més augmentat un 50% la seva feina amb la contractació laboral que implica. De fet, aixì van els sindicats a Espanya, són uns il·luminats que habitualment no han treballat mai ni tenen intenció de fer-ho, els subsidis els omplen. Són autèntics generadors d’aturats.
Per què ho dic aquí, senzill. A banda de dels llibreters St Jordi és bo pels autors, pels editors i per les impremtes que fan llibres, a Capellades en tenim algunes.
No podem anar contra els elements, en aquest cas el virus. Però si ens podem adaptar. Els llibreters, majoritàriament han renunciat a la distribució en emergència, via paqueteria o el que calgui. Han optat per les idees Quixotesques (a la espanyola), que si modifiquem la data, que si demanem ajuts, que si...
Però no tots, hi ha llibreters que han cercat solucions. Ells seran els menys afectats per la pandèmia.
Amb ”carinyo”, però davant els problemes calen idees i solucions. Si no es prova no es coneix el resultat.
Núria
Igualada
23 d'abril 2020.13:18h
Avui dia de Sant Jordi he vist una cua de dos travessies a la floristeria que estava oberta cara el públic a la Av Balmes, no es tenien de vendre per internet? He trucat a l ajuntament per preguntar... Llegir més el informar.me abans de passar la pota, m han dit que fins que no acaves el torn de feina no podia passar l avis, he trucat directament a la Guàrdia Urbana i m han dit que no tenien cap cotxe disponible, després de una hora i mitjà no han passat, els llibreters també tenen dret, fent cues i respectant entrades d aforament, les botigues de roba amb aforament segons metres quadrats que s estan arruïnant, també tenen dret a tenir obert, i així tot el petit comerç, no trovo injust el que passa i ningú posi remei ni pasi mai rés,