//Plugins sense CDN ?>
Després de dos anys marcats per la pandèmia, els Premis Ciutat d'Igualada han recuperat la seva esplendor. La 27a edició d'aquests guardons que premien el talent i la tasca de persones i entitats en diferents àmbits es va celebrar aquest diumenge al Teatre Municipal l'Ateneu, d'Igualada. Un dels últims grans actes d'Igualada com a Capital de la Cultura Catalana 2022.
El premi Gaspar Camps al millor treball disseny gràfic, packaging i d'identitat corporativa, fets públics del 21 de setembre de 2019 al 18 de setembre de 2022, produïts a Igualada o comarca de l'Anoia, per creadors individuals o col·lectius, va ser per a l'obra "Magazine 2020, Madrid" de l'il·lustrador igualadí Xavier Mula de Xavier Mula Studio. El premi, dotat amb el guardó Ciutat d'Igualada –una icònica figura de l'escultora igualadina Teresa Riba– i 1.300 euros, compta amb el suport de l'entitat disseny Igualada; Disseny Marked i l'Escola Municipal d'Art Gaspar Camps. El guanyador podrà mostrar la seva obra en una exposició monogràfica el 2023.
Santiago Meroño Oñate, de Barcelona, amb l'obra "Cadira en repòs", es va endur el premi d'Art Digital Jaume Graells, consistent en el Guardó Ciutat d'Igualada, una llicència original atorgada per Corel i 1800 € atorgats per La Renda Urbana, TLG Commerce i Ceina. El jurat va atorgar un accèssit, consistent en una llicència original atorgada per Corel i un diploma acreditatiu, a Emilio Santiago Ramos "EXÍLIO", de Madrid, per la sèrie "Crow".
Rafael Mammos Carreño, de Palma de Mallorca, va guanyar el premi Joan Llacuna de poesia, amb el poemari 'Tu sol fas una llar', que serà publicat per Viena Edicions. El premi, que rep el suport de l'Ateneu Igualadí i el Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada també inclou el Guardó Ciutat d'Igualada i un taló de 2.000 euros.
La fotògrafa Trinley Paris ha estat la guanyadora del premi de fotografia Procopi Llucià. La guanyadora exposarà la seva obra al Fineart, que tindrà lloc a Igualada del 24 de febrer al 19 de març de 2023.
Una de les protagonistes de la gala dels Premis Ciutat d'Igualada va ser l'entitat Dones amb empenta, que van rebre el premi al Compromís Social i Cívic Mossèn Josep Còdol. El jurat va reconèixer la tasca d'aquesta entitat, al llarg de més de vint-i-cinc anys, pel seu projecte de compromís amb la lluita contra les violències masclistes: en l'àmbit de la prevenció, l'atenció de víctimes i la reparació, que van recollir una representació de l'entitat. El premi Mossèn Còdol l'organitzen l'Ajuntament de la ciutat i la Fundació Sant Crist d'Igualada, amb l'objectiu de promoure i reconèixer la feina realitzada per persones, entitats i organitzacions, compromeses amb els valors socials i les actituds cíviques. Un premi dotat amb 2.000 €, que aporten a parts iguals l'Ajuntament d'Igualada i la Fundació del Sant Crist.
Les categories del premi de Composició Musical Paquita Madriguera i el premi de Recerca Dr. Joan Mercader s'han declarat deserts en aquesta edició.
Com cada any, es van lliurar els Premis d'Honor, que en aquesta ocasió van reconèixer la tasca de tres igualadins en el foment de la poesia i el teatre: Adoració Aliberch Giralt, Jaume Ferrer Piñol, i finalment Lleonard del Rio i Campmajó. Va lliurar els guardons el batlle d'Igualada, Marc Castells que va destacar "el relleu de la ciutat i el seu entramat d'entitats i associacions en l'any que Igualada exerceix la Capitalitat Cultural, 365 dies en què la ciutat no ha parat i ha pogut gaudir de múltiples activitats destacades".
També, com és habitual, es va retre homenatge als igualadins que han traspassat aquest any, deixant empremta en el món cultural de la ciutat. Així, es va recordar la trajectòria de Carolina Riba Gabarró, periodista i una estudiosa i apassionada del coneixement de les plantes, que va formar part del CECI. També es va recordar Josep Elias i Farré, que va morir el passat 15 de setembre a l'edat de noranta-un anys. Periodista i apassionat del món del Circ i estudiós dels igualadins que han fet història. També s'ha homenatjat a Maria-Rita Marimon Llucià, que va morir el passat 1 d'agost, a 87 anys. Una dona obstinada i poc comuna de la seva generació: amb 46 anys es va llicenciar en Geografia i Història, la seva gran passió que la va portar al món docent i a fer múltiples treballs en el marc del CECI. I finalment s'ha recordat la figura d'Antoni Dalmau i Ribalta, polític, escriptor i agitador cultural, enamorat de la ciutat d'Igualada, on entre moltíssims vessants, va impulsar la recuperació de la Revista d'Igualada i va estudiar profundament aspectes de la història local com l'anarquisme i la Guerra Civil, que ens va deixar el passat 5 de gener a l'edat de setanta anys. Marc Castells va lliurar una escultura de record als familiars presents a l'acte.
L'acte va ser amenitzat per Roger Argemí, un músic igualadí que ha compartit duets amb el guanyador de l'Eurovision Song Contest 2015 Måns Zelmerlöw i amb Manu Guix, i va representar el català a l'Eurovisió de les llengües minoritàries al Liet Festival.